Lekerül a falról a jó öreg Nenyi, kell a hely másnak

Egy év után le lehet majd szedni a közintézmények faláról a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatát. Az Index információi szerint az új alkotmány elfogadása után a preambulum, vagy annak egy rövidített változata kerül majd a nemzeti színű keretezésbe.

2011. április 14., 07:11

"Legyen béke, szabadság és egyetértés." - ezzel a mondattal kezdődött a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozata, amelyet 2010 júliusa óta 50-szer 70 centiméteres keretben ki kell helyezni az államigazgatási szervek, hivatalok és intézmények falára - írta a

hvg.hu.

A sok kritikát kiváltó NENYI-t az Index információi szerint az alkotmány bevezetőjével váltják fel az új alaptörvény parlamenti elfogadása után. A preambulum eleve olyan szövegként készült, amilyennek az Orbán-kormány a NENYI-t szánta. Schmitt Pál köztársasági elnök nemrég még a jogi szakzsargon félretételét is javasolta, hogy minél magyarabb hangzású legyen a bevezető. Schmitt felvetése után a Fideszben változtattak is az elnevezésen, a szövegező bizottság bejelentette, hogy a preambulumot Nemzeti Hitvallásnak fogják nevezni.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.