Lejárt a határidő, kirúgják az oltatlan egészségügyi dolgozókat

A szakszervezet szerint néhány száz embert érint az elbocsátás. 

2021. szeptember 16., 10:35

Szerző:

Szerdán lejárt a határidő, ameddig az egészségügyi dolgozóknak kötelezően be kellett oltatniuk magukat koronavírus elleni vakcinával. A Népszavának megszólaló egészségügyi szakszervezeti vezető szerint néhány százan lehetnek azok, akik a védőoltás megtagadása miatt távozhatnak a rendszerből. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a kormány kötelezővé tette az egészségügyi dolgozók számára a koronavírus elleni oltás felvételét. Ez alól csak azon kórházi dolgozók mentesülnek, akik egészségügyi okok miatt nem veszik fel az oltást. 

A kormány a kezdeti céldátumhoz képest két héttel kitolta a határidőt, ami a portál szerint arra enged következtetni, hogy az egészségügyi dolgozók nem siettek felvenni az oltást a nyári hónapokban. A kormányrendelet alapján viszont elbocsátják azokat, akik nem kérik az oltást vagy nem mutatnak be 15 napon belül orvosi szakvéleményt.

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke elmondta, tudomása van róla, hogy sokan az utolsó pillanatig kivártak a beadatással, és vannak olyanok is, akik csak a munkahelyük megtartása miatt vették fel a vakcinát. Hozzátette: az is fontos tényezőnek bizonyult, hogy az egyes kórházak hogyan próbálták meggyőzni a munkavállalóikat az oltásról. A Népszava több kórházat is felkeresett, hogy megtudja, hány egészségügyi dolgozó távozott a kötelező oltás miatt, és mint kiderült, ezek többségében 10-20 olyan alkalmazott volt, akik nem lettek beoltva határidőre. A Semmelweis Egyetemen a tízezer dolgozó alig egy százaléka döntött úgy, hogy megalapozott indok nélkül utasítja el a vakcinát.

(Kiemelt kép: Koronavírus tájékoztató oldal / Facebook)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.