Lehet-e kézfetőtlenítőt készíteni az elkobzott zugpálinkából? – ezt vizsgálja meg most alaposan a kormány

2020. április 2., 12:43

Szerző:

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője parlamenti írásbeli kérdéssel fordult Nagy István agrárminiszterhez, hogy megtudja,

a lefoglalt alkoholt, feldolgozás után fel lehet-e használni Magyarországon kézfertőtlenítőként

– írja a hvg.hu

A képviselő az Index cikkére hivatkozott, amley szerint Görögországban az illegális szeszfőzdéktől lefoglalt alkoholt is felhasználnák fertőtlenítésre. A görögöknél 155 tonna lefoglalt alkohol van a vámhatóság raktáraiban, és olyan vállalatokat keresnek, amelyek fertőtlenítőszert tudnak belőle előállítani.

Lopott pálinka boros kaniszterben egy átlagos vidéki háztartásból
Fotó: police.hu

A kormány jelenleg vizsgálja, hogy az elkobzott, illetve a lefoglalt alkoholtermék minden szempontból alkalmas-e kézfertőtlenítőként történő felhasználásra – közölte Vadai kérdésére Tállai András, a pénzügyminiszter államtitkára.

Mint egy minapi székelyföldi hírből kiderült, az emberek a pálinkát bárminemű elkobzás és átalakítás nélkül is vidáman használják fertőtlenítésre, úgy külsőleg, mint belsőleg. Ez a tapasztalat sokat segíthet a magyar kormánynak is.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.