Kiderült, miért mentették fel a cigarettacsempészet vádja alól Legény Zsoltot

További fejlemények az ex-szocialista politikus ügyében.

2021. augusztus 25., 21:29

Szerző:

Legény Zsolt nem tudott az autójába helyezett hatalmas mennyiségű dohánytermékről, az ismerőse helyzete el benne a csempészett cigarettát. Ezzel az indokkal mentették fel az MSZP volt parlamenti képviselőjét, annak hatására, hogy ismerőse maga ellen vallott a bíróságon – írta a telex.

A tavaly decemberi incidens során csempészcigarettát találtak Legény Zsolt csomagtartójában, aki épp diplomata-útlevéllel utazott haza Magyarországra Ukrajnából. A határőröknek azért lett gyanús a szocialista politikus, mivel ugyan diplomata-útlevéllel, de diplomata rendszám nélkül utazott. Ezért csomagtatójának felnyitására szólították fel, de diplomáciai mentességére hivatkozva ezt megtagadta. Az ukrán határőrök ezért a magyar konzulátus képviselőit hívták, akik jelenlétében már felnyithatták az autót. Így bukkantak rá a kartonszámra álló dohánytermékre. Legény Zsolt aznap kilépett pártjából, de ragaszkodott ártatlanságához.

Eddig ismeretlen volt az ok, hogy ezek után miért mentették fel mégis a képviselőt, de a legfrissebb információk szerint azért ítélték ártatlannak, mivel Legény Zsolt ismerőse, egy ungvári férfi úgy vallott a bíróságon, hogy ő tervelte ki a bűntettet a politikus tudta nélkül. Elmondása szerint pár nappal korábban kölcsönkérte Legény Zsolt autóját, aminek csomagtartóját színültig rakta cigarettával. Azt tervezve, hogy a magyar határon való átlépés után, az első benzinkútnál átvette volna egy másik magyar az árut. A férfi vallomásából azonban nem derült ki, hogy miként adta volna át Legény Zsolt az árut, ha ő nem is tudott róla.

Ennek ellenére a politikust felmentették, a magát bűnösnek valló ungvári férfit pedig mintegy 940 ezer forintnak megfelelő bírság  megfizetésére ítélték. Legény Zsolt autóját akkor elkobozták, de most a bírosági ítélet után visszaadták, azonban diplomata-útlevelét már nem kapta vissza.

 

(Kiemelt kép: Legény Zsolt, az MSZP frakcióvezető-helyettese azonnali kérdést tesz fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2015. április 13-án. Mögötte frakciótársa, Korózs Lajos. MTI Fotó: Máthé Zoltán)

18:37

Több hullámban érkezik változatos halmazállapotú csapadék december első hétvégéjén: pénteken kiadós mennyiség esőre, szombaton pedig esőre, havas esőre, havazásra kell készülni erős, néhol viharos széllel, majd vasárnap kisüt a nap – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.