Lecsapott a néma gyilkos: már nem tudták megmenteni a pécsi idős asszonyt

Ebben az évben már tízen vesztették életüket szén-monoxid-mérgezés miatt, ezúttal egy melléképületben élő, szieszta kályhával fűtő nő volt az áldozat.

2023. december 12., 11:32

Szerző:

Szén-monoxid-mérgezésben meghalt egy idős nő kedden Pécsen – közölte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Kedden reggel érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, hogy Pécsen, egy családi házban egy elhunyt embert találtak.

A Nagyszkókói úton lévő ingatlanhoz épített, lakásként berendezett, hatvan négyzetméteres melléképületben egy idős nő vesztette életét. A melléképületben egy gázpalackról működő szieszta kályha üzemelt csukott ablakok és ajtók mellett, a helyiség szellőzése nem volt megoldva.

A szén-monoxidot gyakran „néma gyilkosnak” is nevezik, mert egyik érzékszervünk sem tudja jelezni a jelenlétét, nem érezzük sem a szagát, sem az ízét, és nem is látjuk.

A szóvivő felhívta a figyelmet arra: idén már 1020 alkalommal hívták a tűzoltókat szén-monoxid miatt, 186-an szenvedtek mérgezést, tízen pedig életüket vesztették. Kiemelte, a szén-monoxid nem csak régi gázkazánok hibás működése esetén keletkezhet, megfelelő levegő-utánpótlás hiányában bármilyen zárt térben égő nyílt láng forrása lehet a mérgező gáz fejlődésének. A tűz elhasználja a helyiség levegőjét, tökéletlen égés jön létre, amelynek a mellékterméke a már kis koncentrációban is halálos szén-monoxid.

Nyílt lánggal működő berendezés esetén gondoskodni kell az állandó és automatikus szellőzésről, nem elég néha kinyitni az ablakot.
A szellőzés mellett a nyílt égésterű fűtőeszközök és vízmelegítők mellé érdemes szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni. A katasztrófavédelem weboldalán elérhető az érzékelők pozitív és negatív listája.

(Kiemelt kép: Julien Thomazo / Photononstop / AFP)

Könnyen lehet, hogy néhány hétig ingyenes lesz a parkolás a XII. kerületben, a rendszerhez szükséges szoftvert működtető cég szerződése ugyanis lejárt. S ugyan kiírtak egy félmilliárd forintos új közbeszerzést, de arra kizárólag a szoftver készítőjét hívták meg, ami az új polgármesternek viszont nem igazán tetszett.