Lecsapott a Nébih a magnóliaként árult fekete ribizlire

Az ónodi piacon tartott ellenőrzést a hivatal, gyümölcsoltványok, rózsatövek és szőlők terén is szórták a büntetéseket.

2023. november 11., 13:19

Szerző:

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal , azaz a Nébih a vármegyei kormányhivatalok szakembereivel novemberben 2-án az ónodi Országos Állat- és Kirakodóvásáron helyszíni ellenőrzést tartott, melynek során több mint ezer nem megfelelő gyümölcsültetési anyag megsemmisítése mellett több esetben a helyszíni értékesítés betiltására is sor került. Az ellenőrök jellemzően a szaporítóanyag értékesítése, a szőlő- és gyümölcs, valamint a dísznövényültetési anyagok címkézése, továbbá a szaporítóanyagok származását igazoló dokumentumok kapcsán tártak fel szabálytalanságokat.

A vásáron elvégzett vizsgálatokat a hivatal több osztálya a vármegyei kormányhivatalok és a NAV munkatársainak bevonásával végezte. A piaci ellenőrzés során ismeretlen eredetű és problémás minőségű szaporítóanyagokra bukkantak a szakemberek.

Az ellenőrök ezernél több gyümölcsültetési anyag esetében rendeltek el helyszíni megsemmisítést, továbbá az árusítás azonnali betiltását.

A legproblémásabb ‒ az ellenőrzés során megsemmisített ‒ tételek a fekete ribiszke fajból származtak. A szakemberek több esetben is azzal szembesültek, hogy az árusok magnóliaként vagy piros ribiszkeként kínálták a fekete ribiszkét.

Az ellenőrzés során gyümölcsoltványok, rózsatövek, szőlők esetében is problémák merültek fel több árusnál. A Nébih közölte, hogy – a társhatóságok bevonásával – a jövőben is megteszi a szükséges lépéseket az illegális forgalmazás felszámolása érdekében.

(Kép forrása: Wikipedia)