Lázár kitart a szégyenlista mellett

Jóri András ombudsman szerint Lázár János listája törvénytelen, a polgármester szerint viszont „kiállja az igazságosság próbáját”, „bár meglehet, hogy eljárásuk nem feltétlenül törvényes”. Az adatvédelmi biztos kérése ellenére a szégyenlista marad Hódmezővásárhely honlapján.

2010. július 28., 06:17

Szerző:

Jóri András adatvédelmi biztos szerint jogszerűtlen a támogatást igénylő, de annak átvételét elmulasztó, a felkínált közcélú munkát visszautasító állampolgárok adatainak nyilvánosságra hozatala – írja a Népszabadság. Az adatvédelmi biztos ezért az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának ülésén arra kérte Lázár Jánost, Hódmezővásárhely fideszes polgármesterét, hogy távolítsa el az önkormányzat honlapjáról a város szerint a támogatással visszaélők nevét tartalmazó listát.

Jóri szerint a lista nem szolgálja a visszaélések megakadályozását, ugyanakkor törvénytelen, esetenként olyanokat büntet, akik nem szolgáltak rá.
Lázár János azonban úgy véli, az önkormányzat gyakorlata kiállja az igazságosság próbáját.

A bizottság ülésén a polgármester azt mondta: a probléma megoldására minden jogszerű eszközt kimerítettek, és bár meglehet, hogy eljárásuk „nem feltétlenül törvényes”, de felhívja a figyelmet arra, hogy a városban több mint háromszáz ember, a jogosultak egyharmada visszaélt a közpénzből juttatott támogatással, illetve visszautasította a felkínált közcélú munkát.

Lázár János szerint a lista közzétételének visszatartó ereje van. Azzal kapcsolatban, hogy az adatvédelmi biztos szerint az önkormányzat gyakorlata jogszerűtlen, a politikus közölte: megfontolják Jóri András érvelését.

A polgármester szerint a kisebbik gond az adatvédelmi szempont. Vannak, akik életformát alapítottak a segélyekre, szembe kell nézni ezzel – idézi az Index Lázárt, aki leszögezte, hogy a szegénység sem jelent felmentést a jogkövetés, a társadalmi szabályok betartása alól.

A frakcióvezető azt is elmondta: a háromszáz listán szereplőből egyetlenegy kérte ügyvéden keresztül, hogy nevét távolítsák el a listáról, 30-an éltek panasszal, de bírósághoz végül senki sem fordult. Lázár szerint lehet, hogy nem ez a legjobb megoldás, van viszont foganatja: a következő napokban több tucat ember ment el dolgozni a közmunkára.

A legnagyobb számú visszaélés a magukat tartósan munkanélkülinek és rászorulónak vallók között tapasztalható. Számukra az önkormányzat közcélú foglalkoztatásban munkát ajánlott, ami azt jelenti, hogy a 28 800 forintos állami támogatás helyett minimálbért kaptak volna.

Az Index információi szerint 47 ezres település önkormányzata évente félmilliárd forintot fordít a rászorulók támogatására, valamint több millió forint értékben biztosít természetbeni juttatásokat.

Az önkormányzat egyébként az első után nem sokkal közreadott egy második, 150 nevet tartalmazó lajstromot is, „Azok, akiknek köszönettel és elismeréssel tartozunk" címmel. A város szerint a 370 közmunkás közül ők végzik a legmegbízhatóbban, legpontosabban feladatukat.

16:19

Noha egyesek számára úgy tűnhet, hogy Orbán Viktor békemissziót folytat, a miniszterelnök spontán utazásaival nem okoz osztatlan sikert a diplomácia világában.

14:16

Lázár János építési és közlekedési miniszter újabb döntést hozott: ezúttal a polgármester-jelöltként a VI. kerületben csúfos vereséget szenvedő Kovács Balázs Norbertet nevezte ki a fővárosban megvalósuló kormányzati beruházásokért felelős miniszteri biztossá.