Lázár János beígért 1700 milliárd forintot a szakszervezeti választáson

Az építési és közlekedési miniszter a Vasutasok Szakszervezete pénteki tisztújító kongresszusán közölte, hogy tíz év alatt 5 milliárd dollár külső tőke bevonását tervezi vasútfejlesztésre.

2023. május 13., 12:42

Szerző:

Négy évre ismét bizalmat kapott a Vasutasok Szakszervezete régi vezetése a pénteki, késő estébe nyúló tisztújító kongresszuson, amelynek megnyitóján Lázár János is részt vett.

A szakszervezeti vezetőválasztás nem hozott túl nagy meglepetést. A 104 küldött újabb négy évre megszavazta Meleg János elnökségét csakúgy, mint a szervezetpolitikai alelnök Horváth Csaba és az  érdekvédelmi alelnöknek Zlati Róbert személyét – számolt be az mfor.hu.

Annál nagyobb meglepetés volt Lázár János személye, főként annak ismeretében, hogy most először fogadta el a Fidesz-kormány egy minisztere a szakszervezet meghívását az eseményre.

Az építési és közlekedési miniszter bejelentése pedig csak fokozta a „történelmi pillanatokat”. Lázár egy még csak formálódó, de igen komoly, nagyívű fejlesztési tervről beszélt a jelenlévőknek a szakszervezet közleménye szerint.

Vázolta, hogy nagyjából tíz év alatt mintegy 5 milliárd dollárnyi külső tőkével az ágazatot és a teljes hazai közösségi közlekedést a jelenleginél lényegesen korszerűbbé és mobilisabbá lehet és kell formálni. Ahhoz azonban, hogy a kormány elfogadja és támogassa az elképzelést, tudni kell, hogy a szakszervezetek és a munkavállalók is partnerek lesznek a pozitív és negatív hatásokkal is járó folyamatban – tette hozzá.

Egyúttal biztosította a jelenlévő küldötteket és a vendégként meghívott többi szakszervezeti vezetőt is arról, hogy fontosnak tartja az együttműködést, az érdemi egyeztetést, amelyre ő mindig nyitott.

(Kiemelt kép: Lázár János építési és beruházási miniszter beszél a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett gazdasági fórumon Debrecenben 2022. november 24-én. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)