Lázár inkább Simicskán akarja behajtani a büntetést, amelyet Orbán vejének a volt cége miatt kap Magyarország

2018. február 12., 17:03

Szerző:

Simicska Lajos cégével a Közgéppel fizettetné ki Lázár János azt a büntetést, amellyel az Európai Csalás elleni Hivatal (OLAF) sújtaná a Magyarországot az Elios Innovatív Zrt. által elnyert pályázatok körüli visszaélések miatt – derül ki a hvg.hu cikkéből. Erről maga a Miniszterelnökséget vezető miniszter tett bejelentést egy hétfői sajtótájékoztatóján, nem sokkal azután, hogy az OLAF jelentése nyomán a 24.hu megszellőztette, hogy kik és milyen cégek lehetnek a felelősök a 35 pályázat vizsgálata alatt feltárt szabálytalanságokért. 

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az OLAF azt javasolja, hogy az Európai Bizottság 43,7 millió eurót (átszámítva hozzávetőlegesen 13,1 milliárd forintot) vonjon el a Magyarországnak nyújtandó támogatásból, Lázár János pedig annak ellenére akarja a Közgépen behajtani a pénzt, hogy az OLAF Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak az üzlettársát, Hamar Endrét is felelőssé teszi az ügyben. Egy, az Orbán-kormány által és a kormányközeli sajtóban szívesen hangoztatott érv úgy szól, hogy az Elios már Simicska-tulajdonban volt, amikor elkezdte sorozatban nyerni a közvilágítási pályázatokat, csakhogy az állítás sántít. Tiborcz István és az üzlettársa, Erdei Bálint 2009-ben alapította az ES Holdingot. Többségi tulajdonrészét egy évvel később ugyan eladták a Simicska-féle E-OS Energiakereskedőnek, de Tiborcz István igazgatósági tag maradt 2014-ig, amikor az Közgép kiszállt a cégből. Később újra tulajdonos lett, és végül csak 2015 áprilisában hagyta el az ES Holdingról először E-OS-ra, aztán Eliosra átkeresztelt céget. Az OLAF ugyanebben az évben indított vizsgálatot a cég gyanút keltő sikerszériája, az országszerte elnyert 35 pályázat miatt.

Az Elios 2010-ben azon Hódmezővásárhelyen nyerte el az első nagy közvilágítási pályázatot, amely az akkor városi polgármester Lázár János irányítása alatt állt. Novemberben a kancelláriaminiszter el is büszkélkedett azzal, hogy a pályázatot Tiborcz Istvánnal együtt találták ki, most pedig azt is elárulta, hogy ő maga kereste a vállalkozót, mert nem volt olyan cég, mely a közvilágítási projektekben tapasztalattal bírt volna akkoriban. Ennek a kijelentésnek a szépséghibája csak az, hogy az Eliosnak sem volt, a Tiborcz-féle cég ugyanis úgy futott be nyertesként a pályázaton, hogy a 2008-as évet bevétel nélkül zárta, 2009-ben pedig mindössze 9 millió forintos forgalma volt, és semmilyen korábbi referenciával nem rendelkezett a közvilágítás terén.

Ahhoz egyébként, hogy a Közgépen be lehessen hajtani a 13,1 milliárdot – hívja fel a figyelmet a 444 –, új törvényekre lenne szükség, Magyarországon ugyanis nincs olyan jogszabály, amely alapján magánkézben lévő cégekre lehetne hárítani a költségeket egy, az államkincstárat sújtó büntetésért. 2014-ben az Orbán-kormány egyszer már megpróbálkozott eggyel – akkor az Európai Bizottság 60-90 milliárd forintos büntetéssel fenyegetett útépítési pályázatok körüli visszaélések miatt –, de ebből az elképzelésből végül nem lett semmi. 

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.