Lakcímváltozásból értesültek a Komárom közeli akkumulátorgyár telepítéséről

2017 decemberében szavazta meg az önkormányzati testület az akkugyár telepítését – a lakosok az utcanév-változásokat követően értesültek a tényekről.

2023. március 7., 17:03

Szerző:

„2018 márciusában szembesültem azzal, hogy ide mekkora beruházás érkezik, amikor arról kaptam értesítést az önkormányzattól: a címem az utcanév-módosítás miatt megváltozik” – nyilatkozta Monostori Éva, a helyi környezetvédelmi civil szervezet vezetője az Indexnek. A nő elmondta, hogy ezt követően kezdett el érdeklődni az önkormányzatnál a részletekről és egy településrendezési tervben bukkant rá arra, hogy a 2017. december 29-i testületi ülésen megszavazták a helyi ipari park bővítését, ami az akkugyár telepítését is jelentette.

Ezt követően némi vonakodás után az önkormányzat lakossági fórumot hívott össze a koppánymonostoriaknak. Monostori Éva szerint a jelenlévő alpolgármester egyértelműen nyitott volt a lakossági felvetések befogadására, pozitív üzeneteket fogalmazott meg, bár a szintén megjelent főépítész nem szólt hozzá az eszmecseréhez.

Monostori szerint a forgatókönyv ugyanaz volt, mint pár hete Debrecenben, bár esetükben a gyár részéről is válaszoltak az elhangzó kérdésekre. A vállalások betartása azonban elmaradt – tette hozzá a környezetvédő. Miután a környezetet érintő lakossági panaszok szaporodtak, a portál megkereste az illetékes kormányhivatalt. A Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal úgy nyilatkozott, hogy a levegőminőség kapcsán a környezetvédelmi hatóság rendszeres mérést írt elő, ezt a cég teljesíti is. A hatóság pedig nem tapasztalt határértéki túllépést.

Egy lakossági forrástól úgy értesültek, meglepetést okozott, hogy az ígéretek ellenére nem az egykor Komáromban működő Nokia gyárépületét használta föl a beruházást végző cég. Monostori Éva megjegyezte, az önkormányzat korábban nagy hévvel jelentette be, hogy az említett területre új gyáregység épül, ami kiszolgálója lesz az akkumulátorgyárnak. Azonban információik szerint itt mindössze raktározás zajlik, ahogyan a környező településeken is.

Aggodalomra ad okot az a tény is, hogy nem kaptak megnyugtató tájékoztatást a veszélyes hulladék elszállításáról. A selejtes akkumulátorok egy részét a Komáromtól nem messze fekvő faluban, Mocsán tárolják, ahol a hulladéklerakót az Éltex Kft. üzemelteti. A telep a falu északi szélén található, közel a lakóházakhoz. A G7 cikke szerint az Éltex a telephelyen főként csak a beérkező hulladék tárolásával, válogatásával, osztályozásával foglalkozott, de a tevékenységet és a hulladékok körét fokozatosan bővítették.

Monostori Éva elmondta az Indexnek, hogy aggasztó tapasztalatuk a nagy mértékű vízhasználat a gyár működtetéséhez. Hiába van a Duna mellett a település, új víztorony és csatornahálózat kiépítésére is szükség volt. „Hiába beszélnek szürkevizekről Debrecenben, nálunk itt az élő példa, hogy amit fölhasznál a gyár a technológiához, az kizárólag ivóvíz” – közölte a civil szervezet vezetője.

Most pedig a gyár terjeszkedése, illetve annak vélt tervei borzolják a lakosok kedélyeit. A helyi viszonyokat tekintve egy 70 és egy 125 hektáros területen tudnának terjeszkedni, ami veszélyeztetné a meglévő fák sorsát. Az Index érdeklődésére azonban az önkormányzat cáfolta, hogy a helyi lakosoknak erdőterület kivágásától kellene tartaniuk.

(Kiemelt képünk forrása: Facebook)