L. Simon nem lát összefüggést a keleti vakcinák és a rekord halálozás között

A fideszes országgyűlési képviselő szerint kevés szó esik az emberek átlagos egészségügyi állapotáról, ami szerinte sokat hozzátesz a halálozási adatokhoz. 

2021. május 11., 09:58

Szerző:

A fideszes országgyűlési képviselő nem volt tisztában az elmúlt napokban nagy port kavart Karácsony-interjú részleteivel, így inkább a koronavírus-járvány hatásairól beszélgetett a KeljfelJancsi című műsorban Fiala Jánossal, a 168.hu oldalán. L. Simon elmondta, a vírus megjelenése előtt is támogatta az oltásokat, azonban ahogy megtapasztalta a betegséget, sokkal komolyabban kezdte el venni, hogy milyen veszélyekkel járhat a megbetegedés. Hozzátette: kiszámíthatatlanok a következménye, ugyanis van aki a rendszeres kitettség ellenére nem kapja el, mások viszont könnyedén igen. 

A héten a Demokratikus Koalíció szombathelyi képviselője, Czeglédy Csaba privát Facebook-oldalán írt arról, hogy milyen diszkriminatív dolog az oltási igazolvány, ugyanis az lehetővé teszi, hogy megkülönböztessék az azzal rendelkezőket és nem rendelkezőket. A politikus szerint sem étteremben, színházban, sportrendezvényen senkinek nincsen joga ahhoz, hogy más egészségügyi személyes adatát megismerje. A bejegyzésben nem nyilvánított véleményt az oltások hatékonyságáról.

Dobrev Klára pedig a Telexnek adott interjújában beszélt arról, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett vakcinát használó országok halálozása jóval alacsonyabb volt hazánkénál. A párt miniszterelnök-jelöltje nem adott választ arra a kérdésre, hogy beoltatná-e magát a kínai vagy az orosz vakcinával. 

L. Simon erre reagálva kiemelte: a halálozási számok nincsenek összefüggésben azzal, hogy kínai és orosz vakcinával is oltanak idehaza. A képviselő szerint a háziorvosok egy része sem érti pontosan a vakcinák működését, hanem egyszerűen bíznak a magyar egészségügyi hatóságok szakembereiben. "A hit és a bizalom a társadalmi kohézió alapja" - mondta, majd hozzátette: maga az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is bejegyezte a kínai vakcinát.

Sokkal rosszabb a helyzet, mint a nyugati országokban

A fideszes országgyűlési képviselő szerint amiről keveset beszélünk a halálozások kapcsán az az emberek általános egészségügyi állapota. Véleménye szerint ugyanis Magyarországon közegészségügyi értelemben sokkal rosszabb a helyzet, mint a nyugati országokban. Ebből már alapvetően következik, hogy könnyebben kapjuk el a vírust, ez pedig a halálozási adatok magasabb voltához is hozzájárulhat - mondta. A fideszes politikus a halálozási adatok kérdéséhez hozzáfűzte, nem látni, hogy melyik ország milyen statisztikát vezet, kit tekintenek Covidos elhunytnak és ki nem.

L. Simon László szerint nagy a felelőssége azoknak a baloldali személyeknek és csoportoknak, akik politikai megfontolásból kampányoltak a kínai és orosz vakcina ellen, minden tudományos megalapozottságot nélkülözve. Fiala ezzel szemben felhozta, hogy a kormányzat egyoldalúan, politikai alapon döntötte el, hogy engedélyez olyan vakcinákat is, amelyeket az Európai Gyógyszerügynökség nem, így várható volt a közvélemény megosztottsága. 

Zárásként a múzeumok nyitása is szóba került, amelyről L. Simon László elmondta, azt reméli, hogy 5 millió beoltottnál ezek az intézmények is meg tudják nyitni a kapuikat, így arra számítanak, hogy júniusban már az összes nagyobb intézmény jelentkezhet kiállítással. Hozzátette: vannak kisebb múzeumok, melyek már nyitva vannak, azonban a látogatottság rendkívül alacsony egyelőre.

(Kiemelt kép: MTI | Balogh Zoltán)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

2024. április 25., 15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.