L. Simon: Nem kizárt, hogy más múzeumok működését is megvizsgáljuk

A miniszteri biztos azt mondta múzeumi szakemberekkel és vezetőkkel, valamint a szakszervezetekkel kívánnak majd egyeztetni a Nemzeti Múzeum átszervezéséről.

2021. április 13., 11:10

Szerző:

Az a minisztérium szándéka, hogy a Nemzeti Múzeumot és a Természettudományi Múzeumot egy intézménybe integrálja, de ez nem azt jelenti, hogy az előbbi intézmény autonómiája nem maradhatna meg - mondta L Simon László, a 168 oldalán futó KeljfelJancsi című műsorban. 

L. Simon László a napokban lett miniszteri biztos, azonban koronavírus-fertőzése miatt jelenleg házi karanténban van. Elmondása szerint 11 napja küzd a betegséggel, átlagos megfázásnak indult, majd előbb a szaglása, utána pedig az ízlése ment el. A láz kimaradt, a testi kimerültség azonban megvan, mondta, majd megjegyezte: oltást még nem kapott. 

Miniszteri biztosi kinevezéséről elmondta, a megbízatása április 15-től él, mint Magyar Nemzeti Múzeum megújításáért és a múzeumi integrációért felelős miniszteri biztos - és 2022 április 30-ig szól. Elmondása szerint hetek óta beszélgettek Kásler Miklós humánminiszterrel a múzeumi rendszer sorsáról, megújításáról, ugyanis szerinte a Nemzeti Múzeum szakaszhatárhoz érkezett, az azt vezető Varga Benedek mandátuma ugyanis június végén lejár. L. Simon szerint a minisztérium ezért is döntött úgy, hogy belefognak az átalakításba. Ez egy előkészítő, átszervező munka lesz, amely során múzeumi szakemberekkel és vezetőkkel, valamint a szakszervezetekkel kívánnak majd egyeztetni. 

Varga Benedek főigazgatói mandátumának lejáratát követően megbízott intézményvezetőként fogja a múzeumot segíteni. L. Simon László azt ígérte, miniszteri biztosként nem fog belefolyni a napi munkába, azonban a strukturális változások hatékonyságának tekintetében lesz beleszólása a folyamatokba. A miniszteri biztos elmondta, a tervek szerint előbb az átszervezést fogják megcsinálni, majd ezt követően írják csak ki a főigazgatói pályázatot.

A Természettudományi és a Nemzeti Múzeum összevonásáról pontos információ egyelőre nincsenek, azonban elmondása szerint nem csupán végrehajtó lesz, szabadsága lesz abban, milyen integráció valósul majd meg. Szerint a hazai múzeumtörténetben is megfigyelhető az integrációk és dezintegrációk váltakozása, a Nemzeti Múzeum is volt sokkal nagyobb, korábban a balassagyarmati Palóc Múzeum csatlakozott a múzeumhoz, a Sárospataki Rákóczi-vár pedig az egyházközséghez került. L. Simon szerint a múzeumnak még külföldön is vannak egységei. 

Leszögezte: az integrációs folyamat nem a teljes múzeumi szférára vonatkozik, az a Nemzeti Múzeumhoz és az ahhoz kapcsolható, vagy korábban hozzátartozó egységekről szól. "A kinevezésről szóló határozat néhány múzeumot nevesít, de nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy más múzeumok működését is megvizsgáljuk, és megnézzük, van-e értelme változtatni a fenntartói struktúrán" - fogalmazott L. Simon László.

A miniszteri biztos szerint a minisztérium egyértelmű szándéka, hogy a két intézményt egy intézménybe integrálja - de ez szerinte nem azt jelenti, hogy a Nemzeti Múzeum autonómiája ne maradhatna meg. L. Simon azt reméli, két hónap alatt végig lehet menni az ütemterven és az egyeztetéseken. Megjegyezte: a kinevezés után járó, és az országgyűlési képviselői fizetését nem veszi fel egyszerre, ugyanis ha felveszi miniszteri biztosi fizetését, akkor az országgyűlési alapjuttatáson felüli pénzéről le kell mondania. 

(Kiemelt kép: MTI | Balogh Zoltán)