Kutatás: meglepő eredmény született a harmadik oltás beadásáról

Egy felmérés szerint 31 százalék továbbra sem venne fel semmilyen oltást.

2021. július 25., 12:07

Szerző:

Augusztus 1-től van lehetőség a harmadik oltások felvételére: sokan a delta variáns elleni minél nagyobb, mások az antitesthiányuk után egyáltalán a védettség kialakítása miatt készülnek az ismétlő dózisokra. A magyarok 19-20 százaléka amint lehet, vagy még az idén újra oltakozna – derül ki a Pulzus Kutató és a Napi.hu közös, reprezentatív felméréséből. 31 százalék viszont továbbra sem venne fel semmilyen oltást.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szerint Magyarországon a lakosság átoltottsága megállt 66,4 százalékon (ennyien vettek fel legalább egy dózist valamelyik vakcinából). A Napi.hu és a Pulzus Kutató a felnőtt lakosságra reprezentatív felmérése is azt mutatja, hogy erről az arányról már nehéz elmozdulni, mivel a magyarok 31 százaléka továbbra sem oltotta be magát. Viszont az is látszik, hogy sokan, 19 százalék már az első adandó alkalommal felvenné a harmadik dózist is, miközben 20 százalék ezt még az idén tervezi. Közben van 22 százalék, aki úgy gondolkodik, hogy harmadik oltásra már nem lesz szüksége. Mások – a felnőttek 8 százaléka – ezt csak jövőre érzi szükségesnek.

A férfiak és a nők esetében az látszik, hogy utóbbi csoport elutasítóbb bármilyen koronavírus elleni oltakozással szemben: 32 százalékuk zárkózik el ettől, míg a férfiaknál ez csak 29 százalékot tesz ki. Közben szintén a férfiak buzgóbbak a harmadik dózis esetében: 21 százalékuk azonnal beadatná, 20 százalékuk még az idén, csak 10 százalék halasztaná jövőre, de 20 százalék úgy érzi, hogy elég volt a két vakcina felvétele. A nőknél csak 17 százalék élne a lehetőséggel olyan hamar, ahogyan csak lehet.

Meglepő módon a középkorúak érdeklődnek az azonnali harmadik oltásért, mivel csak 14 százalékuk adatná be a lehető legkorábbi időpontban, szemben a fiatalabbak 19 és az idősebbek 23 százalékával. De a 18-39 év közöttieknél vannak a legtöbben azok, akik eddig sem oltakoztak (39 százalék), és náluk csak 12 százalék élne a lehetőséggel még az idén. Ehhez képest az idősebbek 31 százaléka legalább az év végéig felvenné a harmadik dózist is, és náluk csak 22 százalék nem kér az oltásokból egyáltalán, 18 százalék elégszik meg a két adaggal.

 

(Kiemelt képünk illusztráció: Egeszségügyi dolgozó vár a kijevi kórházban, hogy elvégezze a betegek koronavírus oltás előtti adminisztrációját. Fotó: Nurphoto/AFP | Celestino Arce)

 

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.