Közzétette az OGYÉI a kamara által hiányolt alkalmazási előírást a Szputnyik V vakcinához

Ebből kiderül, hogy számos betegség esetén nem ajánlott az oltóanyag, például vese-, máj-, szív-, pajzsmirigy-, autoimmun- és kezeletlen cukorbetegnek nem javasolt.

2021. február 9., 20:40

Szerző:

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján már megtalálható az orvosoknak szóló alkalmazási előírás a Szputnyik V orosz vakcinához - írja a hvg.hu

Müller Cecília országos tiszti főorvos már korábban közölte, hogy a krónikus betegségeket nem oltják be az orosz vakcinával. A most nyilvánosságra hozott dokumentum szerint nem javasolt az oltóanyag a következő betegségek esetén:

  • autoimmun betegség
  • rosszindulatú daganatos betegség
  • krónikus vesebetegség vagy májbetegség, endokrin betegség
  • jelentős pajzsmirigyproblémák, nem megfelelően kezelt cukorbetegség
  • súlyos vérképzőszervi betegségek, epilepszia és más központi idegrendszeri betegségek
  • akut koronária szindróma és akut agyi keringési történés, szívizomgyulladás, szívbelhártyagyulladás, szívburokgyulladás

Azt már korábban is tudni lehetett, hogy az oltást nem adják be terhes vagy szoptató anyáknak, valamint 18 év alattiaknak, mert nincs még elég információ, hogyan hat rájuk a vakcina.

A Szputnyik V mellékhatásai a leírás szerint hasonlóak, mint a többi vakcináé: rövid ideig tartó, influenzaszerű tünetek, hidegrázás, láz, ízületi fájdalom, izomfájdalom, gyengeség, valamint a szúrás helyén duzzanat is kialakulhat.

Amint arról mi is beszámoltunk, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint csak akkor adható be nyugodt szívvel egy oltás, ha annak van „használati utasítása”. Kicses Gyula közölte: az OGYÉI főigazgatója azt ígérte nekik, mire megkezdődik az orosz és a kínai vakcina magyarországi felhasználása, addigra nyilvános lesz az alkalmazási előirat, a betegtájékoztató és az engedélyezéssel kapcsolatos dokumentáció is.

frissítés:

Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő Facebook-oldalán azt írta, hogy a megjelent dokumentum szerinte nem alkalmazási előírás, még ha ezt a címet is kapta, hanem a vakcina magyar nyelvű termékismertetője, és a kettő nem ugynanaz.

"Az alábbi tájékoztató a gyógyszer orosz nyelvű termékismertetőjének magyar nyelvű adaptációja" - idéz a szakértő a dokumentum második oldaláról. Azt írja, az alkalmazási előírás egy vizsgálatokon alapuló, európai szabályoknak megfelelő dokumentum, ez viszont az alkalmazáshoz iránymutatást adó leírás.

 (kiemelt kép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)