A magyarok alig több mint fele szerint agresszió Ukrajna lerohanása

Két hónap alatt nyolc százalékkal csökkent azok aránya, akik agressziónak tartják Oroszország ukrajnai katonai fellépését – derül ki a Publicus Intézet felméréséből.

2022. május 13., 17:53

Szerző:

A közvélemény-kutató intézet korábbi kutatásaiból az derül ki, hogy ez az arány a háború kezdete óta folyamatosan csökken – írja a Népszava. Március elején a cég adatai szerint még a megkérdezettek 64 százaléka gondolta agressziónak a támadást, a hónap végére már csak 58 százalékuk. A mostani kutatás szerint ez a szám jelenleg 56 százalék. Két hónap alatt alatt tehát nyolc százalékkal csökkent az orosz inváziót agressziónak tartók száma.

Ezzel szemben ugyanenyi idő alatt 15-ről 25 százalékra nőtt azoknak a számna, akik védekezésnek tartják Ukrajna lerohanását, sőt, március végén 28 százalék vélekedett így.

A háború megítélése számos más kérdéshez hasonlóan alapvetően a pártszimpátiától függ. A Fidesz szavazónak mindössze 42 százaléka tartja „inkább agressziónak” az ukrajnai háborút, az ellenzéki összefogást támogatók pedig 85 százalékban gondolják „inkább agressziónak” az orosz támadást.

A felmérésben rákérdeztek a Moszkvával szembeni szankcókra is. Arra a kérdésre, hogy „támogatna-e olyan szankciókat Oroszország ellen, amelyek miatt többet kellene fizetnie az energiáért” a válaszadók 72 százaléka felelt nemmel. A kormánypártiaknak csupán 6 százalna vállalna többletkiadást, az ellenzékieknek ugyanakkor 61 százaléka lenne hajlandó erre, sőt 44 százalékuk kifejezetten támogatna egy Oroszországnak súlyos bevételkiesést, a szankció kivetőinek viszont drágulást hozó döntést.

A felmérés szerint összességében nőtt azok száma, akik elégedettek azzal, ahogy a kormány eddig reagált a háborúra: március elején 60 százaléknyian vélték így, május elején viszont már kérdezettek 66 százaléka gondolta ezt.

Ugyanakkor a kormányközeli Nézőpont kutatása szerint az Oroszországból származó energiahordozók embargójának elutasítása túlmutat a hagyományos pártpolitikai törésvonalakon. Az általuk megkérdezettek háromnegyede (75 százaléka) nem támogatná, hogy az Amerikai Egyesült Államok és Brüsszel nyomására Magyarország elzárja a hazánkba érkező orosz kőolajat és földgázt, ugyanakkor 21 százalékuk nem kifogásolná ezt. A felmérés rávilágított arra, hogy az ellenzéki összefogás szimpatizánsainak többsége (51 százaléka), a Magyar Kétfarkú Kutya Párt támogatóinak 58 százaléka, továbbá a Mi Hazánk Mozgalom szavazóinak 91 százaléka ellenzi az orosz földgáz és kőolaj elzárását, míg ez az arány a Fidesz-KDNP szimpatizánsai körében 92 százalék.

(Kiemelt képünk: Egy férfi segít egy evakuált nőnek átkelni egy lerombolt hídon, miközben másokkal együtt menekül a Kijevtől északnyugatra fekvő Irpin városából 2022. március 7-én. Fotó: DIMITAR DILKOFF / AFP)

16:23

Novák Katalin részt vett a csíksomlyói búcsún, és látogatásának helyszíneiről folyamatosan beszámolt a közösségi oldalán. A „nem megfelelő nyilvános üzenetek” miatt a román külügy tiltakozott Magyarország bukaresti nagyköveténél. A Sándor-palota szerint a „román külügyminisztérium tiltakozása túlzó és indokolatlan”.

2023. május 29., 11:15

A felújított 3-as metró átadása után megújulnak a pótlóbuszok egykori sávjai, rövidesen több sávot használhatnak az autósok, ami csökkenti a mellékutcák forgalomterhelését, és biztonságosabb lesz a biciklis közlekedés is.