Közvélemény-kutatás: csak Karácsony Gergelynek van esélye Tarlós Istvánnal szemben a főpolgármesteri posztért

2019. január 19., 08:02

Szerző:

Amennyiben több ellenzéki jelölt indul a főpolgármesteri posztért az őszi önkormányzati választásokon, akkor Tarlós István verhetetlennek látszik, ha viszont egyedül Karácsony Gergely, akkor Budapest jelenlegi vezetőjét legyőzheti az ellenzék – írta a hvg.hu a Závecz Research közvélemény-kutatására hivatkozva.

Ha mind a négy potenciális jelölt - Karácsony Gergely a Párbeszéd, Horváth Csaba az MSZP, Puzsér Róbert az LMP, illetve Tarlós István a Fidesz jelölésében - elindul az önkormányzati választásokon, akkor Tarlós Istvánra a budapestiek 44 százaléka szavazna. Ebben az esetben az ellenzéki politikusok egyike sem tudná még csak megközelíteni sem a jelenlegi főpolgármestert. Akkor viszont, ha a főpolgármester-választást „ki-ki” alapon játsszák, az ellenzéki jelöltre leadott szavazatok koncentrálódhatnak.

A Závecz Research összegzése szerint „Karácsony integratív személyiségét” mutatja, hogy Horváth Csaba visszalépése esetén az MSZP-s politikus híveinek 78 százaléka rá szavazna, míg Puzsér támogatóinak 63 százalékára számíthatna.

A kutatás szerint ez a választás eredménye, ha ma tartanák, az alábbi lenne egyetlen ellenzéki jelölt esetében:

  • Tarlós–Karácsony: 49-43 százalék
  • Tarlós–Horváth: 53-33 százalék
  • Tarlós–Puzsér: 63-19 százalék

A kutatás szerint Tarlós esélyeit nagyban növeli, hogy Tarlós sokkal népszerűbb Budapesten, mint az őt jelölő Fidesz–KDNP. A kormánypártok ugyanis 34 százalékon állnak Budapesten a teljes népesség körében, amellyel messze népszerűbbek egyenként az ellenzéki pártoknál.

Puzsér Róbert és Karácsony Gergely
Fotó: 168 óra

A főpolgármester-választás esélyeit még nagyban befolyásolhatja további jelöltek feltűnése. Így például még nem tudni, hogy a Budapesten a harmadik legnépszerűbb ellenzéki pártnak számító Momentum indít-e saját jelöltet, ahogy azt sem, hogy a Jobbik beáll-e az LMP jelöltje, vagyis Puzsér Róbert mögé.

Tarlós ellenfeléről egyébként nem közvélemény-kutatások, hanem előválasztások fognak dönteni. Először Karácsony Gergely és Horváth Csaba mérkőzik meg februárban, majd az ellenzéki megállapodás szerint a párharc győztese nyáron Puzsér Róberttal csap össze.