Köves Slomó: az időpontválasztásnál lényegesebb szempontok is vannak a Horthy-emlékmise körül

2018. január 24., 18:13

Szerző:

Nagy felháborodást keltett a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége belvárosi csoportjának kezdeményezése, hogy éppen a holokauszt emléknapján tartanak emlékmisét Horthy Miklósért és menyéért, özv. Horthy Istvánnéért a belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániatemplomban. Az egybegyűltek a „szentmise keretében szeretettel és tisztelettel” fognak emlékezni néhai kormányzónkra”.

A Mazsihisz elnöke szerint ez minden magyar áldozat emlékének megtiprása, Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija pedig azt mondta az ATV-nek, hogy „itt az igencsak méltatlan időpontválasztásnál lényegesebb szempontok is vannak". Elmondta, úgy általában nem érti, hogy lehet azonosulni a Horthy Miklós személyét és munkásságát méltató megnyilvánulásokkal. „Egy olyan politikai vezető aki – egy, a nemzet valóban tragikus és sorsfordító korszakában – személyes és osztálya önös érdekeitől vezérelve „hárommillió koldus Magyarországának" volt büszke kormányzója, a teljességgel irracionális németbarát politika végrehajtója, a háborúba való belépés támogatója, a Don-kanyari katasztrófa felelőse, nem utolsósorban pedig nagy- és dédszüleim jogfosztásának, majd családjaik megsemmisítésének – legkevesebb – passzív szemlélője, az én értékrendem szerint, maximum tudományos szempontból érdemes a megemlékezésre" – közölte.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.