Kövér László szerint nem nagy kunszt jobb egyetemet csinálni, mint a CEU

2018. június 5., 09:47

Szerző:

Kövér László azt állítja, „nem nagy kunszt jobb egyetemet csinálni, mint a CEU". Sőt, már most van is jobb egyetem a CEU-nál Magyarországon.

Kövér László házelnököt az ATV munkatársa azért kérdezte a CEU-ról hétfőn a parlament folyosóján, mert a vasárnapi kötcsei pikniken a kiszivárgott hírek szerint volt olyan, a tudományos életből érkezett vendég, aki a CEU-problémakör kapcsán azt vetette fel megoldásként: „tessék jobb egyetemet csinálni!".

Kövér László azt mondta, ö nem hallotta Kötcsén ezt a felvetést, de nem hallott minden előadást. A CEU-ügy kapcsán amikor megkérdeztük, hogy melyik egyetemre gondol, amelyik jobb a CEU-nál, azt mondta,

„sok ilyen van, sőt mindegyik"

- mondta az ATV-nek.

A valóság mindezzel szemben az, hogy ha sikerül az Orbán-kormány terve, és valóban sikerül kivegzálniuk az általuk  csak Soros-Egyetemként emlegetett CEU-t – akár még azon az áron is, hogy a fideszt kidobják az Európai Néppártból –  akkor Magyarország elveszítheti legjobb felsőoktatási intézményét. 

A tekintélyes Quacquarelli Symonds- (QS) listán, amely évente 48 tantárgy szerint 151 ország 1130 felsőoktatási intézményét rangsorolja, a CEU öt tudományterületen – politikában, szociálpolitikában, szociológiában, történelemben és filozófiában – is az első száz közé került.

Más magyar egyetem egyik mérvadó listán sem szerepel a világ legjobb háromszáz intézménye között.