"Kövér Lacika pajtás, a kiváló úttörő"

A Demokratikus Hálózat, a Societas Új Mozgalom és Török Zsolt, MSZP-s képviselő sajtótájékoztatót tartott a Fidesz székháza előtt hétfőn, az úgynevezett „Fótigate” botránnyal kapcsolatban. Megkérdeztük Galba-Deák Ádámot, a DH elnökét: mit vár a látványos sajtótájékoztatótól? Megszűnik a korrupció?

2009. július 14., 14:26

– Nyilvánosságra került egy hangfelvétel, hogy "baj esetén a Kövér Lacihoz lehet fordulni". Ezért aztán vittünk egy kiváló úttörő oklevelet Kövér Lászlónak. Nem azért, mert az úttörők 12 pontját olyan jól teljesíti, hanem azért, mert „az úttörő ott segít, ahol tud”. A Societas Új Mozgalom elnöke, Németh Gábor pedig egy pénzgyűjtő táskát adott át, ebbe tudja a pályázati pénzekből lecsurgó összegeket összegyűjteni és a jobboldali médiának továbbítani. Török Zsolt kérdéseket tett fel. Vajon mi a kapcsolat a fóti eset és Kövér László között, illetve meddig érhet el a politikus keze ilyen ügyekben?

– Kaptak választ, vagy átvette valaki az ajándékokat?

– Átvették a portán, igen.

– Mit várnak ettől az akciótól?

– Azt, hogy Kövér László álljon ki a nyilvánosság elé és mondja el, hogy semmiféle mutyiról nincs szó, vagy tisztázza magát. Hiszen felmerült a bűncselekmény gyanúja.

– Komolyan gondolja, hogy Kövér László ki fog állni és hamut szór a fejére, ha egyáltalán követett el valamit?

– Bízom benne, hogy igen. Hiszen még nem szólalt meg ez ügyben, tudomásom szerint.

– Nem gondolja kicsit szemforgatónak ezt az egészet? Hiszen hetente derülnek ki hasonló dolgok jobb- és baloldali politikusokról egyaránt. A politikai elit enyhén szólva legitimációs válsággal küzd.

– Szerintem pont az a lényeg, hogy minden hasonló ügyet nyilvánosságra kell hozni.

– Ez természetes. Arra próbáltam célozni: ugyanilyen akciókat lehetne szervezni az MSZP-székház elé is. Nem lehetne valamilyen átfogó intézkedést tenni a korrupció visszaszorítására?

– Itt az emberi tartásról van szó. Minden egyes politikusnál az a kérdés: meddig megy el. Mindegyiküknek az lenne az érdeke, nehogy besározódjanak és ezzel kiírják magukat a közéletből.

– Konkrétan Kövér László akasztófás-panelprolis kijelentéseire mindenki emlékszik. Mégsem írta ki magát.

– Ez viszont már a pártja felelőssége, hogy megtartja-e őt a sorai között. Mi a Demokratikus Hálózatban azt valljuk, illetve mindig is annak szellemében cselekszünk, hogy nehogy a gyanú árnyéka ránk vetüljön. Nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani.

– Ugyanezt, sok esetben a parlamenti pártokról nehéz lenne elmondani.

– Valamikor el kell indítani a folyamatot. Minden mutyinak nyilvánosságot kell kapnia.

– Nem lehetne mondjuk elmenni az ügyészségre és feljelentést tenni?

– A fóti szocialisták már tettek feljelentést, tudomásom szerint.

– Számít azon kívül komolyabb visszhangra, hogy az olvasók jót nevetnek ezen az úttörős poénon?

– Végül is ez a cél. Humorral lehet megszólítani az embereket. Látják hogy van, aki nem gyomoridegből politizál.