Nem cáfolták kormányrészről az Orbán-Porosenko tárgyalási kísérletet

Kovács Zoltán harsányan elhatárolódott Zelenszkij belpolitikai küzdelmeitől, de arról nem ejtett egy szót sem, hogy miért akarhatott találkozni Orbán Viktor és a volt ukrán elnök.

 

2023. december 3., 09:30

Szerző:

„Magyarország nem kíván szerepet vállalni Zelenszkij elnök belpolitikai küzdelmeiben. Az ehhez hasonló hírek és politikai tisztogatások újabb jelei annak, hogy Ukrajna még nem áll készen az európai uniós tagságra” – írta szombaton Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, reagálva az Ukrán Biztonsági Szolgálat, az SZBU oldalán korábban megjelent hírre.

Az SZBU azt közölte, hogy nem engedték külföldre utazni Petro Porosenko volt ukrán elnököt, mert az Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel találkozott volna, és így fennállt a veszélye, hogy a találkozót Oroszország eszközként használja fel – emlékeztetett a Telex.

A hírek szerint Porosenko Lengyelországban és az Egyesült Államokban tervezett találkozókat, ám az utóbbi hetekben több ukrán parlamenti képviselőtől is megtagadták az ország elhagyását. Az Európai Parlament szerint azonban ezeket a képviselői utakat lehetővé kell tenni – írta az Ukrainszka Pravda.

Kovács nem cáfolta az SZBU értesülését, miszerint Porosenko Orbánnal szeretett volna találkozni. Ellenben lendületesen támadta Zelenszkijt, illetve Ukrajna uniós csatlakozásának a lehetőségét.

(Kiemelt kép: Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár. Forrás: Kovács Zoltán FB-oldal)