Kot-kot-kotkodács, nyolcvanért tojást?

Tovább drágulhat a tojás, szakértők szerint több oka is lehet, és nem az infláció a legfőbb probléma.  

2022. május 13., 14:24

Szerző:

Egy hónap alatt közel 15 százalékkal emelkedett a tojás ára a KSH szerint, 10 darab átlagosan 588 forintba került, de szakértők szerint nincs vége a drágulásnak – adta hírül az RTL Híradója.

„Az okok közé tartozik, hogy Magyarország délkeleti megyéiben újra megjelent a madárinfluenza. Ezen felül a takarmányárak, az energia és munkaerő költségek növekedése is azt eredményezte, hogy a termelők jó része az önköltségi szint közelében vagy az alatt működik”

– mondta Kovács Nóra, az agrarszerktor.hu munkatársa.

A takarmány már majdnem kétszer annyiba kerül, mint egy éve, és a búza ára a háború miatt még tovább emelkedhet. Emiatt a tojás bolti ára 10 százalékkal nőhet a következő időszakban

Raskó György agrárközgazdász szerint a legolcsóbb 55-60 forint lesz akciósan, de inkább 70-80 forintos árakra kell számítani. A szakértő úgy látja, a hús, a kenyér és a tejtermékek sem lesznek olcsóbbak idén, 2022-ben nem lesz visszarendeződés semmilyen alapvető élelmiszer esetében.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

 

 

20:10

A Balaton átlagos vízállása 5 centimétert emelkedett az elmúlt 4 nap alatt, péntekre elérte a 120 centiméteres szabályozási szintet a vizugy.hu adatai szerint.