Mégis előírhatja a kötelező maszkviselést egy önkormányzat? A Hegyvidék megtette

A kulturális és sportintézményekben.

2021. október 27., 06:38

Szerző:

Kötelezővé tette a maszkviselést a Hegyvidéki Önkormányzat – olvasható a kerület honlapján. A kulturális és sportintézményeiben 2021. november 1-től a hat éven felülieknek kötelező a szájat és az orrot egyaránt eltakaró maszk viselése. Az intézkedésre a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében kerül sor.

A MOMkult épületében a rendezvények során elsősorban a programhelyszíneken, valamint azon szolgáltatási pontoknál, ahol a szociális védőtávolság nem tartható (színházterem, előadótermek, büfé, ruhatár, mosdóhelyiségek stb.) kötelező a maszk viselése.

A MOM Sport Uszoda és Rendezvényközpont vezetése ugyancsak elrendelte a maszk kötelező használatát az intézmény területén. A Hegyvidéki Sportközpont és Tanuszoda területén november 2-tól kötelező a maszk használata. A sportintézményekben a medencetérre nem vonatkozik a szabályozás.

A Hegyvidéki Önkormányzat épületébe belépő ügyfeleknek már október 13. óta kötelező maszkot viselniük. Azoknak az ügyfeleknek, akiknél nincs maszk, az önkormányzat biztosít orvosi maszkot a portán, illetve az intézményeiben is. Az ügyfélfogadás során eljáró munkatársak az ügyfélfogadás alatt szintén kötelesek maszkot viselni.

Mint írtuk, Karácsony Gergely kedden jelentette be, hogy "erősen ajánlja a maszkviselést a tömegközlekedési eszközökön. ,„Szeretnék megkérni minden budapesti lakost, hogy a biztonságunk érdekében viseljék a maszkot a közösségi közlekedés járatain. A Fővárosi Önkormányzatnak jelenleg nincs jogköre előírni a maszk használatát, de követve a MTA szakembereinek javaslatait erősen ajánljuk az orr és a száj eltakarását az utazási idő alatt” – kéri bejegyzésében a főpolgármester a budapestiektől. A politikus szerint a fővárosiak egy erős közösség, akik megtudják védeni egymást, ahogyan eddig is.

 
Kunetz Zsombor egészségügyi elemző, aki már legalább egy hónapja az intézkedés bevezetését az egész országban, Facebook-oldalán azt írta: 
 
 
"Nézzék csak, ennek az önkormányzatnak van joga".

 

(Kiemelt kép: Kunetz Zsombor - Fotó: Pozsonyi Roland)