Itt a nagy lehetőség: várja a kormány a korrupcióellenes harcosokat

Pályázatot hirdettek az újonnan létrejövő Integritási Hatóság tagjait kiválasztó alkalmassági bizottságba.

2022. szeptember 24., 16:29

Szerző:

Szombattól lehet jelentkezni a Navracsics Tibor EU-s miniszter által létrehozandó, korrupciót üldöző Integritási Hatóság alkalmazottainak alkalmasságát eldöntő bizottság tagjának. A tagokat pályázatok alapján választják majd ki, és az Index szerint a Pénzügyminisztérium Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatósága választja majd ki a nyerteseket.

Navracsics a hatóság felállítását elsősorban az Európai Unió magyar kormány elleni jogállamisági feltételek egyik legfontosabbja, a korrupció elleni küzdelem és az átláthatóság követelményének érvényesítésére hozta létre. Azt reméli a kormány, ezek után a lépések után Budapest végre hozzáférhet majd az EU-s helyreállítási pénzekhez.

Az alkalmassági bizottság feladata az lesz

  • közzétenni és megőrizni az Igazgatóság tagjainak vagyonnyilatkozatait;
  • évente ellenőrizni a vagyonnyilatkozatok valóságtartalmát;
  • felülvizsgálni a Hatóság működését nemzetközi szervezetekkel, például az OECD-vel;
  • kötelező erejű véleményt kiadni a Hatóság Igazgatóságának a Korrupcióellenes Munkacsoport nem kormányzati szereplőket képviselő tagjainak jelöltek alkalmassági feltételeinek értékelésére és a kiválasztás szempontjaira vonatkozóan.

Tagnak csak olyan ember jelentkezhet, aki az elmúlt öt évben politikai megbizatást nem vállalt. Így olyan sem lehet a tagja, akinek bármelyik párttal van munkakapcsolata. Ezenkívül rendelkezni kell „a közbeszerzés és/vagy a korrupció elleni küzdelem területén elismert nemzetközi szervezetnél szerzett jelenlegi vagy múltbeli érdemi tapasztalattal, és ilyen szervezetben szerzett, megfelelően hosszú, igazolható és releváns gyakorlattal” is. A bizottság tagjait öt évre választják ki.

(Kiemelt kép: Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyekért felelős tagja beszédet mond a Magyar Parasport Napja és a Magyar Paralimpiai Bizottság alapításának 20. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen a Várkert Bazárban 2018. február 22-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)