Operatív törzs: A felületeken esetlegesen meglévő víruspartikulákat elpusztíthatja az UV-sugárzás és a meleg is

2020. május 14., 12:35

Szerző:

Ma újabb védőeszköz-szállítmány érkezik 29 kórházba és az idősotthonokba - mondta el Kiss Róbert rendőralezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa.

Két mobilapplikáció is jön, amellyel követni lehet a karanténba küldött betegekkel, illetve jön egy vírusradar is - ez utóbbi a kontaktuskutatást segíti.

Eddig a szoftvert 585-en telepítették le a mobileszközökre.

Az utóbbi 24 órában 641 házi karantént rendeltek el. Megszegést az elmúlt 24 órában 14 esetben tapasztaltak. Tegnap 335 fővel szejmben kezdeményeztek rendőri intézkedést a kijárási korlátozások miatt, 67 esetben pedig feljelentést tett. Eddig 49 898 esetben kezdeményeztek rendőri intézkedést. Vidéken 66 esetben intézkedtek a rendőrök.

A csütörtöki adatok belesimulnak abba a tendenciába, amely szerint egyenletes szinten van a napi fertőzöttségi szám

– erről beszélt szokásos napi sajtótájékoztatóján az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília ismertetése szerint

  • 3380 beazonosított fertőzött van, ebből 1775 aktív fertőzött
  • az elmúlt 24 órában újabb 39 embernél azonosítottak a betegséget
  • elhunyt újabb 6 krónikus beteg, ezzel 436 áldozatot követelt a járvány
  • 1169-en gyógyultan hagyhatták el a kórházat, az intézményekben ápoltak száma csökken
  • 787 fertőzött él idősotthonban, ez az összes fertőzötti létszám 23%-a
 
 
 
 

Csökken a járvány, egyre kevesebb a fertőzött, a gyógyulók egyre többen vannak

– vonta le az adatokból a konzekvenciát Müller Cecília, majd hozzátette, a vidéki nyitás nem hozott fertőzési többletet. Jelezte ebben a járványügyi helyzetben változni fognak a munkavállalás körülményei. Hangsúlyozta, csak egészséges ember menjen dolgozni és ügyeljünk a személyi higiéniára. A természetes szellőzést előnyben kell részesíteni. ha csak mesterséges szellőztetésre van lehetőség, akkor át kell tekinteni a műszaki minőséget és állapotát. és végeztessük el annak a fertőtlenítését.

Ha véletlenül megbetegedünk a munkahelyen, akkor szólni kell a munkáltatónak,

aki azonnal értesíti az illetékes népegészségügyi hatóságnak és annak az utasításait kell követni. És azonnal orvoshoz kell menni. A munkahelyi éttermekben is figyelni kell: időben toljuk el az étkezéseket és távolságot kell tartani

Müller Cecília elmondta, egyre több dolgot tudunk a vírusról és a betegségről. Keletkezik egy véralvadási zavar is, emiatt alakulhatnak ki különféle tünetek, például bőrtünetek is a pici trombusok miatt. A többszervi elégtelenség egyik oka is, hogy vérrögök képződnek a szervezetben, ezek akármelyik szervhez eljutnak, és ott károsodást is okozhatnak. Ennek maradandó károsodás is lehet az eredménye. Ritkán, de előfordul maradandó károsodás, jellemzően ez a tüdőkapacitás csökkenésével jár - meggyógyul az illető, de a fizikai tevékenységek esetén csökken az állóképessége, "fordította magyarra" Müller a biológiai folyamatot.

„Eddig az ember fel tudott szaladni a második emeletre, de most már az első után is kapkodja a levegőt.”

– érzékeltette a károsodás mértékét a tisztifőorvos.

A felületeken esetlegesen meglévő víruspartikulákat elpusztíthatja maga az UV-sugárzás és a meleg is, hiszen kiszárad, inaktívvá válik a vírus

- mondta el Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Zala megye egyik szociális intézményben a gondozottak száma 421 fő, a gondozottak között 43 pozitivitást találtak, a gondozók között 13-at. A másik idősotthon a Zalaegerszegi Gondozási Központ Idősek Otthona - itt 38 fő gondozott lett pozitív, és 13 gondozó. Itt hárman el is hunytak - mondta el Müller Cecília.

 

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.