Ismét emelkedik a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

Enyhén emelkedik a szennyvízben a koronavírus koncentrációja – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ szerdán a honlapján.

2022. december 7., 10:17

Szerző:

Azt írták: a szennyvízben mért koronavírus-örökítőanyag koncentrációja a 48. héten országos átlagot tekintve enyhe emelkedést mutat.

A vizsgált mintavételi helyek közül emelkedő tendencia a Budapest Déli és Központi Szennyvíztisztító Telep mintájában, valamint Békéscsabán, Debrecenben és Zalaegerszegen figyelhető meg, míg csökkenés Kecskeméten, Szekszárdon és Veszprémben észlelhető – tették hozzá.

Az NNK közölte azt is, a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja három mintavételi helyen – Szolnokon, Veszprémben és Szekszárdon – a mérsékelt, míg 19 városban az emelkedett tartományba esik.

(Kiemelt képünk: A Tettye Forrásház Zrt. felújítás alatt álló pécsi szennyvíztisztító üzemének jelenlegi (az előtérben), valamint épülő (a háttérben) biológiai medencéje 2019. szeptember 26-án. Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.