Gulyás Gergely: hét koronavírusgyanús minta érkezett az éjjel, de eddig egy sem pozitív

2020. február 27., 11:38

Szerző:

Cikkünk folyamatosan frissül.

 

A koronavírussal kapcsolatos legfrissebb információkkal kezdte a heti kormányinfót Gulyás Gergely kancelláriaminiszter. Mint elmondta, pillanatnyilag Magyarországon továbbra sincs koronavírusos megbetegedés,

  • de az éjszaka is érkezett hét minta, amit vizsgálnak, de eddig egyik sem bizonyult pozitívnak.
  • A Szent László Kórház karanténjában jelenleg 18 ember van, mind jól vannak, tünet- és panaszmentesek.
  • Magyarországon jelenleg 1 millió 200 ezer szájmaszk elérhető, a bv-intézetekben pedig napi 25 ezer új maszk készül. Arról az operatív törzs gondoskodik, hogy ezek minél előbb eljussanak a gyógyszertárakba.
  • A maszk nem a fertőzéstől óv meg, abban segít, hogy ha valaki fertőzött, ne terjessze tovább a kórt – mondta Gulyás.
  • Délután ötkor hatpárti találkozó lesz Pintér Sándor belügyminiszterrel.

Kitért arra is, hogy a japán hajón koronavírussal fertőzött magyar újabb, második vizsgálata még nem készült el, vele is folyamatosan tartják a kapcsolatot. 

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő is elmondta, amit Gulyás tegnap, hogy

nem kizárható, hogy Magyarországra is eljut előbb-utóbb a járvány. 

Felhívta a figyelmet, hogy azok a gyerekek maradjanak távol két hétre az iskolától, akik az elmúlt időszakban megjárták Észak-Olaszországot, ugyanez igaz a munkavállalókra és egyetemistákra is.

Az európai fertőzési körkép két napja, február 25-én így nézett ki:

Ausztriában 2, Belgiumban 1, Franciaországban 4, Görögországban 1, Horvátországban 2, Németországban 17, Olaszországban 362, Spanyolországban 8, Svédországban 1, Nagy-Britanniában és Észak-Írországban 13, Oroszországban 2 fertőzött van. Közülük többen meggyógyultak.

Az is elhangzott, hogy

a legfertőzöttebb kínai tartományokban jelenleg 20 magyar van,

de Gulyás a Magyar Nemzet kérdésére azt mondta, a kormánynak teljesen pontos adata nincs arról, hány magyar állampolgár lehet a koronavírussal leginkább érintett területen. Mindenesetre Kínában 174 magyar kért konzuli védelmet.

 

Maszkhiány

Nem hagyta annyiban a maszkhiány kérdését az ATV, a miniszter szerint átmenetileg lehetnek ellátási zavarok, de az operatív törzs gondoskodni fog róla, hogy mindenhova eljussanak a szájmaszkok. „A kormány mindenhez hozzájárul, ami szükséges és arányos a védekezéshez, az overál viszont nem tartozik ezek közé” – mondta ezt a miniszter arra, hogy egyébként a szájmaszk a fertőzéstől nem véd, csupán a fertőzött nem tudja így tovább adni a vírust, ha pedig valaki teljes védelmet szeretne, érdemes tetőtől talpig steril ruhába bújni.

 

Mi marad el?

Azt sem tudni még, mely sportesemények és diplomáciai események maradhatnak el, 

de például Jair Bolsonaro brazil elnök látogatásának lemondását már fontolgatják. Ő valamikor a következő hetekben érkezett volna hazánkba, illetve Olaszországba.

 

Önkéntes karanténra jó a lakás is

Gulyás arról is beszélt, hogy ha kell, tehermentesítik a karanténra kijelölt Szent László kórházat, de akkora kapacitása van, amekkora igény van rá. Akár más kórházakat is kijelölnek az esetleges karantén kezelésére, Budapesten és vidéken is.

„Ha valakinek nincsenek tünetei, az önkéntes karanténra a lakás is elég” - jegyezte meg Gulyás.

 

Gulyás állítja, megfelelő tájékoztatást kaptak a háziorvosok

A háziorvosoknak teljeskörű tájékoztatást adott az Egészségügyi Minisztérium, és a szükséges eszközöket is biztosítják - mondta az Index kérdésére a miniszter. Ha egy-egy cégnek komoly kára adódna abból, hogy a munkavállalói két hétre otthon maradnak a vírus miatt, természetesen a kormány tárgyalni fog az érintettekkel, miben segíthetnek. Ha a háziorvosoknak például igényük van védőfelszerelésre, így védőmaszkokra, akkor az az operatív törzstől igényelhető. A miniszter szerint ugyanakkor overall, védőruha nem indokolt jelenleg a magyar háziorvosok számára.

 

Több helyen is felbukkant?

Az RTL Klub tudomására több gyanús eset is jutott, Veszprémben, Esztergomban, Miskolcon és Pécsen is hallani lehetett, hogy vizsgáltak embereket. Gulyás elismerte: a veszprémi kórházból védőruhában szállítottak el több embert is Ajkára, ahol az infektológia működik. Itt néhány személy esetében indokoltnak látták, hogy a mintavételt követően védőruhában szállítsák őket. Egyikük a németországi Ulmból érkezett haza, egy másik ember pedig Kínából. Pécsett egy orvostanhallgató férfi fertőzéséről terjedtek el hírek, de ez álhírnek bizonyult, jelentkezett ugyanakkot egy Olaszországban járt 18 éves lány mandulagyulladással és egy a Velencei karnevált megjárt nő, akitől pedig mintát is vettek.

Esztergomban szintén volt egy nő, aki tüneteket észlelve magán, jelentkezett, őt Balassagyarmatra küldték át infektológiára. A miskolci hírek nem megalapozottak, Debrecenben egy iskolai osztály karanténjáról terjedtek el hírek, velük kapcsolatban nem merült fel gyanú - sorolta Gulyás.

Megtörni látszik a kutasok ellenállása? Hétfő kora délutáni hatállyal a Mol az összes töltőállomásán 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát, vagyis – nagykereskedelmi árváltozás híján – az árrését. 

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van – írja a lap.

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.