Kormányinfó: kiterjesztik a kamatstopot, jön a gyármentő program

Szombat délelőtt tartott kormányinfót Gulyás Gergely, Szentkirályi Alexandra, és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

2022. október 22., 11:59

Szerző:

Kormányinfót tartott szombat délelőtt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, valamint Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is jelen volt.

Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormány a szerdai ülésen eu-s és gazdasági döntésekről is tárgyaltak. Elemezték az inflációt, amiről rájöttek, hogy egész Európában szankciós infláció van. Ezért folytatják az árstopokat. Kiterjesztik a kamatstopot kiterjesztik a kis és közepes vállalkozások hitelerie is, meghosszabbítják a Széchenyi-kártyaprogramot és a gyármentő programról is döntöttek – jelentette be a miniszter.

Nagy Márton vette át a szót, aki részletezte, hogy a kamtatstopot november 15-től vezetik be, és jövő július elsejéig tart. Idén június 28-i szintre vezetik vissza a kamatokat, vagyis 7,77 százalékon rögzítik. Ez azokra is vonatkozni fog, akik érintettek a múlt heti kamatemelésben.

A Széchenyi kártyaprogram meghosszabbításáról elmondta, hogy a kamata fix öt százalékra növekedik január 1-től. A termékek körét viszont szűkítették, így a beruházási forgóeszköz, turizmus, agrár, mikrohitel kártya és folyószámlahitel marad meg. Az öt százalékos kamatos hitelekkel jövő év június végéig lehet élni. A kamatttámogatást pedig ki fogja fizetni a kormány – tette hozzá Nagy. A sajtó kérdésére elmondta, hogy eddig csaknem ezer kkv regisztrált az energiatámogatásért.

A miniszter kiemelte: harmadik lépésként elkezdtek gondolkodni azon, hogy a bankadót ne csak fiskális eszközként használják, hanem gazdasági ösztönzőként is, és a jövő héttől kezdenek el dolgozni ezen a programon.

Gulyás visszavette a szót, aki elmondta, hogy az EU-s csúcson sikerült jó kompromisszumot kötni. A kormány a csúcs elött ismerte meg az Európai Bizottság javaslatait, ami a miniszter elmondása szerint komoly veszély a magyar gázellátás számára. Viszont sikerült kompromisszumot kötni, így mindent sikerült megvédeniük, ami számukra fontos volt.

Arra a kérdésre, hogy miért nem vezettek be hitelmoratóriumot, Nagy Márton elmondta, hogy a kormánynak döntenie kellett, hogy a kamatplafon vagy moratórium mellett döntenek. Elmondása szerint a probléma a változó kamatozású hiteltermékeknél van. Viszont az NHP-hitelekkel és a Széchenyi-hitelekkel nincs probléma, hiszen ott fix a kamat.

(Kiemelt kép:Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (k), Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (b) és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő (j) a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. október 22-én. Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

15:29

Petíciót adtak át a szervezett tanárok szombaton délután a Belügyminisztériumnak a követeléseikről, ezek után pedig a Kossuth térre vonulna tüntetni. Az akcióval folytatódik a pedagógusok egész éves tiltakozáshulláma, amelynek eddigi csúcspontja az október 23-i tömegtüntetés volt.

14:03

Magyarország a FAO elkötelezett partnereként csaknem 50 országra kiterjedő nemzetközi agrár-ösztöndíjprogrammal és közös projektek finanszírozásával segíti a fenntartható fejlődési célok elérését – emelte ki Nagy István agrárminiszter, a FAO főigazgatójával, Qu Dongyu-vel folytatott tárgyalásán, amelyről az Agrárminisztérium (AM) közleményben tájékoztatta az MTI-t szombaton.

Halálra gázolt egy embert egy InterCity vonat Székesfehérvárnál, ezért pótlóbuszok járnak Székesfehérvár és Sárszentmihály között  – közölte a Mávinform szombaton az MTI-vel.