Kormányinfó: kiterjesztik a kamatstopot, jön a gyármentő program

Szombat délelőtt tartott kormányinfót Gulyás Gergely, Szentkirályi Alexandra, és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

2022. október 22., 11:59

Szerző:

Kormányinfót tartott szombat délelőtt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, valamint Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is jelen volt.

Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormány a szerdai ülésen eu-s és gazdasági döntésekről is tárgyaltak. Elemezték az inflációt, amiről rájöttek, hogy egész Európában szankciós infláció van. Ezért folytatják az árstopokat. Kiterjesztik a kamatstopot kiterjesztik a kis és közepes vállalkozások hitelerie is, meghosszabbítják a Széchenyi-kártyaprogramot és a gyármentő programról is döntöttek – jelentette be a miniszter.

Nagy Márton vette át a szót, aki részletezte, hogy a kamtatstopot november 15-től vezetik be, és jövő július elsejéig tart. Idén június 28-i szintre vezetik vissza a kamatokat, vagyis 7,77 százalékon rögzítik. Ez azokra is vonatkozni fog, akik érintettek a múlt heti kamatemelésben.

A Széchenyi kártyaprogram meghosszabbításáról elmondta, hogy a kamata fix öt százalékra növekedik január 1-től. A termékek körét viszont szűkítették, így a beruházási forgóeszköz, turizmus, agrár, mikrohitel kártya és folyószámlahitel marad meg. Az öt százalékos kamatos hitelekkel jövő év június végéig lehet élni. A kamatttámogatást pedig ki fogja fizetni a kormány – tette hozzá Nagy. A sajtó kérdésére elmondta, hogy eddig csaknem ezer kkv regisztrált az energiatámogatásért.

A miniszter kiemelte: harmadik lépésként elkezdtek gondolkodni azon, hogy a bankadót ne csak fiskális eszközként használják, hanem gazdasági ösztönzőként is, és a jövő héttől kezdenek el dolgozni ezen a programon.

Gulyás visszavette a szót, aki elmondta, hogy az EU-s csúcson sikerült jó kompromisszumot kötni. A kormány a csúcs elött ismerte meg az Európai Bizottság javaslatait, ami a miniszter elmondása szerint komoly veszély a magyar gázellátás számára. Viszont sikerült kompromisszumot kötni, így mindent sikerült megvédeniük, ami számukra fontos volt.

Arra a kérdésre, hogy miért nem vezettek be hitelmoratóriumot, Nagy Márton elmondta, hogy a kormánynak döntenie kellett, hogy a kamatplafon vagy moratórium mellett döntenek. Elmondása szerint a probléma a változó kamatozású hiteltermékeknél van. Viszont az NHP-hitelekkel és a Széchenyi-hitelekkel nincs probléma, hiszen ott fix a kamat.

(Kiemelt kép:Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (k), Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (b) és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő (j) a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. október 22-én. Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.