Gulyás Gergely: Európa a háború felé sodródik

A háborús témában nagy nyomás nehezedik a kormányra de kitartanak, mondta el Gulyás Gergely a szombati Kormányinfón, ahol arról is beszélt, szigorítani kell a gyermekvédelmi törvényt a szombathelyi pedofil tanárasszisztens ügye után.

2023. február 25., 13:24

Szerző:

Szombaton számolt be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a szerdai kormányülésről. A tájékoztató a csütörtöki frakcióülés miatt került most szombatra. Gulyás beszámolt arról, hogy a háború ügyei és a szankciók mellett a gyermekvédelemről is volt szó.

Röviden reagált a miniszter arra is, hogy az EU elfogadta a tizedik szankciós csomagot is, kiemelte, Európa „sodródik a háború felé,” és Magyarországot is álláspontja megváltoztatására próbálják rákényszeríteni, a kormány azonban továbbra is „ki akar maradni a háborúból.” Ismét hangsúlyozta, a nemzeti konzultáció nemet mondott az energetikai szankciókra, fegyvert Magyarország nem fog szállítani, és mielőbbi tárgyalásokat sürgetnek.

Ugyanakkor Magyarország anyagilag és humanitárius eszközökkel segíti Ukrajnát, és Oroszországot tartja a háború első számú felelősének.

Arról is beszámolt Gulyás, hogy üdvözlik Kína béketervét, szerinte lehetsége ez alapján tárgyalni. Hozzátette azonban azt is, Novák Katalin köztársasági elnök Joe Biden amerikai elnökkel is találkozott és egyeztetett. Hangsúlyozta, a harmadik világháború és a háború kiterjedése továbbra is fenyeget, ezt mindenképpen el kell kerülni.

A január KSH adatokkal kapcsolatban Gulyás Gergely megjegyezte, a munkahelyek száma 4,76 millióra emelkedett, ez 46 ezerrel több munkahely mint egy évvel ezelőtt. A tárcavezető szerint a magyar kormány számos juttatással, támogatással igyekszik ellensúlyozni a továbbra is gondokat okozó válságot.

A szombathelyi, gyermekzaklató tanári asszisztens ügyével kapcsolatban Gulyás elmondta, ez tűrhetetlen és elfogadhatatlan, az pedig, hogy a közösségi médiában dicsekszik is ezzel, pedig „beteges és gyomorforgató.” Elmondta, felelőtlenség, hogy korábban az asszisztens ügyében nem indult vizsgálat, ezért a tankerület vezetőjét el is bocsátották. Elmondta, a gyermekvédelmi szabályokat át kell tekinteni, és adott esetben megszigorítani. Ez azonban a kormánypárti frakciók feladata lesz.

(Kiemelt kép: Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. szeptember 15-én. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)

2024. május 22., 13:09

Fontos változás történt a Honvédségben: egy dandártábornok hivatásos szolgálati viszonya május 7-i hatállyal, a szolgálat felső korhatárának elérésére tekintettel megszűnt. Így összesen három szervezeti változás mellett döntött a köztársasági elnök a honvédelmi miniszter előterjesztése nyomán.