Orbán üzent a pedagógusoknak

Újságírói kérdésre szóba került a pedagógusok helyzete, valamint az MTA véleménye az elbocsátott tanárokról a szerdai Kormányinfón. Orbán arra kérte a tanárokat, hogy tartsák be a törvényeket.

2022. december 21., 10:54

Szerző:

Arra kérem a pedagógusokat, hogy tartsák be a tiltakozások törvényes formáit – közölte Orbán Viktor a Kormányinfón újságírói kérdésre.

A miniszterelnök elmondta, hogy tisztelettel tekint a Magyar Tudományos Akadémia munkájára, de olyat még nem látott, hogy egy tudományos akadémia „nyílt törvénysértésre” buzdít pedagógusokat. Az MTA állásfoglalása, hogy vissza kell venni az iskolákba azokat a tanárokat, akiket a sztrájkok miatt rúgtak ki. Ehhez hozzátéve kijelentette:

„Magyarországon a tiltakozásnak megvannak a törvényes formái. Németországban például nem sztrájkolhatnának. Én arra kérem a pedagógusokat, hogy ezeket tartsák be. Tiltakozásnak válasszák a törvényes formáit. Ha nem így tesznek, akkor nem tehetnek mást az állam vezetői, hogy az ilyenkor szabályos szokásokat előveszik, és ezeket érvényesítik. Az állami alkalmazottakkal be kell tartatni a törvényeket.”

Abban viszont a tanárok mellett van, hogy a bérüket meg kell emelni. Majd megismételte, hogyha valaki nem ért egyet egy politikai, szakmai irányvonallal, akkor a tiltakozások törvényes formáit válasszák.

(Kiemelt kép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2021. december 21-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Európa háborúba sodródásától tart, az európai parlamenti választások tétje pedig, hogy hány voksot kapnak a háború- és hány voksot a békepárti erők – többek között erről értekezett Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök szerint Magyarországon a békére csak az szavaz, aki a Fideszre szavaz, aki a baloldalra szavaz, a háborúra adja a voksát.