Nem találja a kormány az akkumulátorgyárak környezeti vizsgálatát, amit elvileg elkészített

Másodszorra is ugyanazt a választ kapta az illetékes minisztertől Keresztes László Lóránt, a Fenntartható Fejlődés Bizottság elnöke: a minisztérium nem adatkezelője a környezeti hatástanulmányoknak akkumulátorgyár-ügyben. De nem tudni, hogy a vizsgálat akkor kinél van, sőt, azt sem, hogy létezik-e egyáltalán.

2023. március 29., 15:18

Szerző:

Már 2022-ben előterjesztették, majd el is fogadták a kormány a  Nemzeti Akkumulátor Iparági Stratégia 2030-hoz tartozó környezeti startégiai vizsgálatot, ezt azonban továbbra sem sikerült megszerezni és nyilvánosságra hozni. A Mérce arról írt, Keresztes László Lóránt, a parlamenti Fenntartható fejlődés bizottság LMP-s elnöke legutóbb múlt pénteken kérte ki a dokumentumot az Energiaügyi Minisztériumtól, Lantos Csaba miniszterhez intézett írásbeli kérdésben.

Mint azelőtt, most is ugyanazt a választ kapta, ezúttal Koncz Zsófia államtitkártól:

a minisztérium nem adatkezelő.

Arról, hogy akkor ki az adatkezelő, akihez a dokumentum megismerése ügyében fordulni kell, nem tájékoztatták Keresztest. Válaszához Koncz hozzátette, az Országgyűlésben február 27-én, az akkumulátorgyárak környezeti hatásáról tartott vitanapon „a Kormány képviselője és a frakciók részletesen ismertették álláspontjukat”.

A WWF környezetvédő szervezet korábban pedig arról írt, véleményük szerint a Stratégiához semmiféle környezeti tanulmány nem készült, annak ellenére, hogy jogszabály és uniós irányelv is előírja, hogy a hasonló nagyberuházási stratégiákhoz környezeti felmérés is kell, hogy készüljön. Ráadásul az akkumulátorgyárak hatása a környező élővizekre, az emberi vízellátásra és a munkások egészségre az eddig ismert tények alapján igen súlyosnak tűnik.

(Kiemelt kép: Az SK Hungary akkumulátorgyára Komáromban. Fotó: SK on Hungary Facebook oldala)