Pintér kirúgja a debreceni akkumulátorgyárról kritikus szakvéleményt adó vízügyi igazgatót

Kincses Dánielnek egy hónappal azután kell távoznia a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság éléről, hogy a területileg illetékes vízügyi hatóság kritikus szakvéleményt adott a Debrecenbe tervezett kínai CATL-beruházásról 

2023. március 23., 20:02

Szerző:

Kincses Dániel igazgató a napokban tudta meg, hogy a vízügy területét is felügyelő belügyminiszter, Pintér Sándor felmenti a pozíciójából – írja a 24.hu. A felmentett igazgató a lapnak megerősítette a TIVIZIG-ben tényként kezelt információt. Mint mondta, váratlanul érte a felmentés híre, ám mivel hivatalosan, azaz írásban még nem kapott értesítést a döntésről, ezzel kapcsolatban nem nyilatkozhat.

Mint a lap emlékeztet rá: a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) februárban készült el a CATL leendő debreceni akkumulátorgyárának környezethasználati engedélyeztetési eljárásához szükséges hatósági szakvéleményével, amelyet meg is küldött a Hadú-Bihar Vármegyei Kormányhivatalnak. A hétoldalas dokumentumban azt írták, hogy a létesítmény – amely ha teljes méretében megvalósul, várhatóan Magyarország legnagyobb vegyipari üzeme lesz – vízgazdálkodási szempontból több helyen is áttervezésre szorul. A dokumentum legsúlyosabb megállapítása az volt, hogy Debrecennek az újonnan megjelenő ipari vízigények miatt koncepcionálisan kell átalakítania a teljes városi ivóvíz-, szennyvíz- és csapadékhálózatot, mert az eddigi rendszer néhány év múlva már nem fogja bírni a terhelést.

A szakvéleményt Kincses Dániel írta alá.

A lap Kincses menesztéséről, annak időpontjáról és indokáról megkérdezte a Belügyminisztériumot is, ám cikkük megjelenésééit nem kapott választ.

(Kiemelt kép: Tüntetés a debreceni akkumulátorgyár ellen 2023. január 28-án. Fotó: Képkivágás a Mérce élő videójából)

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.