Elutasítva: nem lesz népszavazás a debreceni akkumulátogyár kapcsán

Elutasította a helyi választási bizottság a debreceni akkumulátorgyár ügyében benyújtott három népszavazási kezdeményezést.

2023. február 22., 17:22

Szerző:

Nem hitelesítette a Helyi Választási Bizottság a Debrecenbe tervezett kínai akkumulátorgyárról szóló népszavazási kezdeményezéseket, pedig a Momentum, a Mi Hazánk és egy magánszemély is beadott.

A Debreciner beszámolója szerint a momentumos kérdésnél a bizottság most hiányolta az egyértelműséget. Kovács Tibor József elnök azzal érvelt, a kérdés nem tesz különbséget a víztípusok között, valamint alapjogot is korlátozna.

A Mi Hazánk beadványát szintén azért utasították vissza, mert a Helyi Választási Bizottság hiányolta az egyértelműséget, szerintük ugyanis elképzelhető, hogy a választópolgárok eltérő választ adnának a kérdés egyes részeire. Az elnök szerint alapvető jog korlátozása is felmerülhet a kérdésnél egyrészt a szén-dioxiddal, másrészt a vízigénnyel kapcsolatban. Megjegyezte, hogy Debrecen területén már most is üzemelhetnek olyan gyárak, amelyeket tiltana a népszavazás. A kérdés hitelesítésének megtagadását egyhangúlag fogadták el.

A kormány augusztusban jelentette be, hogy a kínai CATL gyára egy 221 hektáros területen épít, aminek a kapacitása 100 gigawattóra lenne. Ehhez évi 4150 gigawatt áramra, azaz a paksi atomerőmű éves termelésének bő negyedére lenne szükség.

A beruházás összértéke nagyjából 3000 milliárd forint lesz, amire a magyar állam is nyúlt támogatást – írja a lap.

(Kiemelt kép: a debreceni akkumulátorgyár ellen tüntető tömeg. Fotó: Debreciner Facebook-oldala)