Felmondott a zalaegerszegi szívsebészeti osztály vezetője, mert meghalt egy beteg, akit egy hét után sem műtöttek meg

2019. augusztus 29., 13:10

Szerző:

Alotti Nasri húsz év után távozik a Zala Megyei Szent Rafael Kórház Szívsebészeti Osztályának éléről. A Facebookon terjedő levele szerint ezt azzal indokolta, hogy júniusi szabadsága idején a közreműködésével bekerült az osztályra egy sürgős szívműtétet igénylő beteg, aki indokolatlan egy hét tartózkodás után, műtétre várva meghalt – írja a 444.

Levele alapján komoly lelki válságot okozott neki a beteg halála, és munkatársai nem adtak neki meggyőző, érvekkel támogatott válaszokat az esetről.

„Szóbeli közlésem ellenére ön és orvosigazgató úr az ügyet semlegesen kezelték. Elvártam volna legalább egy belső vizsgálatot az ügyben”

– írta az orvos levelében a kórház főigazgatójának, Halász Gabriellának.

Megjegyezte, hogy az is érthetetlen volt számára, hogy szóbeli közlése ellenére a főigazgató és az orvos igazgató az ügyet semlegesen kezelték. Hozzátette, hogy legalább egy belső vizsgálatot elvárt volna az ügyben.

„A történtek után két komoly gondolat gyötört. Vajon jobb lett volna, ha csöndben maradok, s nem csinálok ebből ügyet, mondván úgy is tele van az egészségügy hasonló esetekkel, legfeljebb ha a beteg hozzátartozói beperelik a kórházat, a bíróságon majd kitalálok egy kegyes hazugságot. Vagy kockára téve a szakmai egzisztenciámat, családom biztonságát félre állok, mert tovább nem tudok ebben a feszült, bizalommentes légkörben dolgozni. Az utóbbit választottam. Így, a fentieket figyelembe véve, 2019. szeptember 4-től közalkalmazotti jogviszonyom közös megegyezéssel történő megszüntetését kezdeményezem”

– indokolta döntését a szívsebész.

Képünk illusztráció
Fotó: 168 Óra archív

Állítása szerint a szívsebészeti osztályt személyi és tárgyi hiányosságok sújtják, amelyek egyre fokozzák a belső feszültségeket, ezekről a hiányosságokról pedig mindig tájékoztatta a főigazgatót.

„A zökkenőmentes, betegcentrikus és folyamatos ellátás biztosításáért a betegek és a kórház érdekeit szem előtt tartva, fegyelmezetten és önzetlenül tanúbizonyságot tettem együttműködésemről”

– állapította meg. 

Az orvos levelében arról is írt, hogy az 1984-ben letett orvosi esküjéhez hű maradt, a beteg embert alázattal és tisztességesen szolgálta.

„Munkámat maximális önelvárásokkal, szorgalmasan és komolyan végeztem. Zalaegerszegre történt jövetelemkor az én tőkém az emberekbe vetett hitem és az emberek iránt tanúsított igazságérzetem volt. Igazságérzetem máig megmaradt, azonban az események óta az emberekbe vetett hitemet folyton megkérdőjelezem. Szenvedek miatta”

– közölte.

Az orvos megerősítette a 444-nek, hogy a levél tőle származik.

Alotti Nasri 1958-ban született Damaszkuszban, ahonnan családja az 1967-es arab-izraeli háború miatt menekült el. 1994-ben kezdett dolgozni az akkor megalakuló zalaegerszegi szívsebészeti osztályon, ahol 1998-tól mostanáig osztályvezető volt. Négy éve Zalaegerszeg díszpolgárának választották.

Gy. Németh Erzsébet ellen az „Újabb bizonyíték van az orbáni pedofilhálózat működésére!” címmel megjelent online sajtótájékoztatón közzétett állításai miatt tett feljelentést Pölöskei Gáborné, Áder János testvére. Az országgyűlés döntése alapján az eljárás során a politikusra nem vonatkozik majd a mentelmi jog.