Megszűnik a Dél-budai Centrumkórház projektcége, ahonnan Kocsis Máté felesége is milliókat kapott

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter telefonon közölte a HVG-vel, hogy a folyamatosan halogatott építkezés projektcége is lehúzhatja a redőnyt.

2023. október 18., 09:35

Szerző:

Nem tart fenn tovább az állam olyan projektcégeket, ahol nincs érdemi munka, mert nem halad a beruházás – közölte Gulyás Gergely, egyúttal bejelentette, hogy a döntés értelmében megszűnik a régóta tervezett, de forráshiány miatt folyamatosan halogatott Dél-budai Centrumkórház projektcége is.

A Dél-budai Centrumkórház kapcsán mindent lehetett hallani az elmúlt években, csak építkezést nem lehetett látni, pedig az átadását eredetileg 2023-ra tervezték – emlékeztet az előzményekre a Telex. A kórházberuházás projektfelelőse a 2018-ban alapított DBC Dél-budai Centrum Projekt Beruházó és Ingatlanfejlesztő Zrt.

A cég igazgatóságában az alapítás óta igazgatósági tag a Fidesz frakcióvezetőjének a felesége is, aki a cég által közzétett adatok szerint azóta is bruttó 550 ezer forint fizetést vesz fel havonta.

A felügyelőbizottság elnökeként pedig a kormánypárti Megafon tulajdonosa, Kovács István is havi fix fizetést kap közpénzből – eddig bruttó 24 milliót.

Október elején a Telexnek küldött közleményben a Fidesz-frakció Sajtóosztálya azt írta, „Kocsis Máté frakcióvezető jogász végzettségű, ügyvédi szakvizsgával rendelkező felesége a magyar átlagbérnél kevesebbet keres havonta a DBC előkészítő cégében”, a munkáját pedig „minden esetben hiánytalanul elvégezte”.

„Minden felügyelőbizottsági tagnak folyósított havi pár százezer forint is pénz, és ha a beruházás halasztása miatt egy projektcégre nincs szükség, azt meg kell szüntetni, ezt tesszük a tervezett Dél-budai Centrumkórház előkészítésére létrehozott vállalkozással is” – ezt már Gulyás Gergely közölte a HVG megkeresésére.

Gulyás Gergely a lapnak azt is elmondta, hogy az ő kérése és döntése volt, hogy Kocsisné Márkus Szilvia a projektcég vezető testületének tagja legyen. A lapnak azt mondta, „azért kértem meg, mert megbízom benne” – tette hozzá. Most viszont úgy véli, hogy amíg a beruházás nem indul el, „a cég működésére nincs szükség”, ezért a DBC Zrt.-t „meg fogjuk szüntetni legkésőbb jövő júniusban, ám addig még le kell zárni a tervezés-előkészítési munkákat”.

(Kiemelt kép: a tervezett centrumkórház tervezett látképe. Forrás: Budapest Fejlesztési Központ)