Klónozással élesztettek újra egy ősi fajtát

Egyre nagyobb sikereket érnek el a szekszárdi borászok a nemzetközi és hazai borversenyeken. A szakemberek szerint a borvidék rohamosan fejlődik, egy dologban viszont még le vannak maradva: ez pedig a marketing - írj a .

2010. május 14., 15:02

Ha nem is előzi meg, de hamarosan utoléri a szekszárdi borvidék a villányit, legalábbis ami a bor minőségét illeti. Így gondolja Földi József, az Aranyfürt Mezőgazdasági Szövetkezet szőlészeti vezetője. A szekszárdi borok és borászok egyre nagyobb sikereket érnek el a nemzetközi és hazai borversenyeken, valamint piacokon is. Földi József szerint ennek oka, hogy az utóbbi öt-hat évben a szekszárdi borkultúra, ahogyan az ültetvények, úgy a borászat is hatalmasat fejlődött. Felismerték a borászok, hogy ha jó bort akarnak készíteni, csökkenteni kell a termést és a jobb minőségű szőlőfajtáknak kell mérvadóaknak lenniük, mint példáutl a cabernet sauvignon, a cabernet franc vagy a fehér fajták közül a chardonnay - írja a teol.hu. Fontos az is, hogy a szekszárdiak visszanyúltak egy ősi szőlőfajtához, a kadarkához, amely jellemzően csak ezen a vidéken terem. Azokat az ősi tőkéket próbáljuk újraklónoztatni a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézettel, amelyeket még eleink termeltek a vidéken. Véleményem szerint a szekszárdi kadarkának híre lesz az országban, s bízom abban, hogy nemzetközi szinten is. Ez a fajta bor egyébként egyre kedveltebb a fogyasztók körében is - húzta alá Földi József.