Bár üresen áll az új tatabányai kórházépület, május óta megy benne a klíma

Noha a tatabányai Szent Borbála Kórház új szárnya már elkészült, azt még nem adták át. Ugyanakkor a klíma május óta minden nap működik az üres ingatlanban.

2024. augusztus 1., 15:45

Szerző:

2021 eleje óta épül egy új szárny a tatabányai Szent Borbála Kórházban. A 12 milliárd forintos épület hónapokkal ezelőtt elkészült, de még nem adták át, még nincs berendezve sem – a bútorok, orvosi eszközök is hiányoznak belőle –, viszont folyamatosan megy benne a klíma – írja cikkében az Átlátszó. A lap megjegyezte 2021. október végén történt meg az alapkőletétel, a projekttábla szerint a tervezett befejezés céldátuma 2023 volt.

A lap megkereste az Országos Kórházi Főigazgatóságot, ahonnan a Szent Borbála Kórház főigazgatója, Virág József válaszolt. Azt írta, a rendeletésszerű használathoz szükséges volt az épület távhőrendszerbe való bekötése, ezek a munkálatok ez év május 10-ig befejeződtek és a próbaüzem is sikeresen megtörtént.

„Az állagmegóvás érdekében azóta is folyamatos hőmérséklet-temperálást biztosítunk az épületben.”

Hozzátette, jelenleg az épület használatbavételi engedélyének hatósági ügyintézése zajlik, ezt követi a működési engedélyeztetés. A betegellátás előreláthatólag ősszel indulhat el az épületben.

Az Átlátszó szerint ugyanakkor nem lesz könnyű az indulás, az intézmény honlapja szerint jelenleg is osztályvezető főorvost keresnek a klinikai onkológiára, a krónikus belgyógyászati osztályra, a pszichiátriára, az urológiára és a sürgősségire. Emellett gyakorlatilag minden területre felvennének szakorvost a bőrgyógyászattól kezdve a kardiológián és gyerekosztályon át a szülészetig. Az orvosokon kívül ápolókat, műtőssegédeket, szakápolókat, szakasszisztenseket és szülésznőket is szeretnének alkalmazni.

Tatabányán megy a klíma, máshol megfőnek a betegek

Miközben amúgy a tatabányai kórház üresen álló új szárnyában a folyamatos hőmérséklet-temperálás miatt megy a klíma, számos más kórházban a betegek és az egészségügyi dolgozók a hőség miatt elromlott légkondicionálók miatt szenvednek. Mindeközben a kormányzat egészségügyi illetékesei arról beszélnek, hogy a magyar egészségügy megfelelően felkészült az idei hőhullámra. Szerintük az idei hőhullám miatt nyolcvanegy kórházból összesen négyben kellett átszervezni a műtéteket,

a kórházi klímák javítására pedig 1,3 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre idén.

Mindeközben persze a híradások ennek a szöges ellentétét mutatják: előfordult ugyanis, hogy egyetlen műtőt sem tudtak használni a hőség miatt az Uzsoki utcai kórházban. A Szent János kórházban pedig 32 fokban feküdtek a gyerekek a transzplantációs osztályon. A Bethesda Gyermekkórháznak pedig hamar összegyűlt a pénz (a közösségi médiában kértek segítséget) azt követően, hogy az intézményben elromlott az egyik klíma.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Shiraaz Mohamed / AFP)