Kizárták az ülésről a képviselőt, aki megkérdezte Orbán Viktortól, hogy megkoronáztatja-e magát

2018. november 26., 18:24

Szerző:

Jakab Péter jobbikos képviselő hétfőn a parlamentben azonnali kérdést intézett Orbán Viktorhoz. A képviselő arról kérdezte a miniszterelnököt, hogy reális veszély-e, hogy megkoronáztatja magát, elmondása szerint ugyanis a vidéket járva azt tapasztalja, hogy sokan attól tartanak, a Duna alacsony vízállása miatt befagy a folyó, és Orbán Viktor a végén még megkoronáztatja magát.

A levezető elnök figyelmeztette Jakabot, aki ezután Szent István intelmeit sorolta fel Orbán előtt, vagyis hogy ne lopjon, ne hazudjon és legyen alázatos, de – fűzte hozzá – a Fidesz szerinte pont az ellenkezőjét csinálja.

Fotó: Jakab Péter Facebook-oldala

Orbán válaszában azt mondta, nem szép dolog, ha valaki hazudozik, de még rosszabb, ha valaki elhiszi a hazugságait. A magyar alkotmány tiltja a koronázást. Jakab erre azt felelte, hogy nem tart attól, hogy Orbán megkoronáztatja magát, azonban királynak képzeli magát.

– Miniszterelnök úr, ön nem király, csak egy közönséges lókupec

– jegyezte meg a képviselő.

Ezután újra figyelmeztették, elvették tőle a szót, és az Országgyűlés kizárta őt a hétfői ülésről.

Orbán azt mondta, a lókupec egy tisztességes szakma, meghaladja az ő képességeit, nem ért a lovakhoz. Ő vezető, a vezetéshez ért, hogy mennyire, azt majd eldöntik a választók.

Jakabnak nem ez az első erősebbre sikerült szópárbaja az Országgyűlésben. Júniusban azzal kezdte a képviselői karrierjét, hogy a korrupcióról a miniszterelnökhöz intézett beszédet az alábbi mondattal kezdte:

– Bevallom őszintén, kicsit meg vagyok szeppenve, nem azért, mert ez az első parlamenti felszólalásom, hanem azért, mert Isten bizony ennyi bűnöző előtt én még életemben nem beszéltem

– jelentette ki.

Kövér László azonnal félbeszakította az interpellációját, és megfenyegette, hogy elveszi tőle a szót. A jobbikos képviselő vidáman közölte, hogy akinek nem inge, ne vegye magára, majd folytatta beszédét.

(A hvg.hu nyomán)