Kivitelezhetetlen a rendszám alapú tankolás a Független Benzinkutak Szövetsége szerint

Megoldhatatlannak tartja a rendszámú alapú árazást a Független Benzinkutak Szövetsége. Szerintük tankolás után már nincs sok értelme ellenőrizni a forgalmit, az egy kútfejre számolt kétfajta ár pedig fogyasztóvédelmi aggályokat vet fel.

2022. május 26., 21:09

Szerző:

Megoldhatatlan és kivitelezhetetlen – értékelte Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetsége elnöke a hvg.hu-nak a kormánydöntést, aminek értelmében csak a magyar rendszámú autók tankolhatnak a hatóság áras benzinből.

Az elnök elmagyarázta, hogy mivel Magyarországon előbb tankolunk és aztán fizetünk, így ők már utólag nem tudnak mit tenni, ha mégsem magyar a rendszám, de hatósági áras benzinből tankoltak.

Hívjunk rá rendőrt? Szívjuk ki a tankból az üzemanyagot?

– tette fel a félig kötői kérdést Egri. A dupla árazás szerinte fogyasztóvédelmi kérdéseket vet fel, hiszen a vevőket tájékoztatni kell az adott kúton tankolható benzin áráról. Ha pedig tankolás előtt kellene ellenőrizni a forgalmikat, nem csak, hogy sok helyre sorompót kellene állítani, de nagyon meg is hosszabbítaná a tankolás idejét. Választ csak a  rendelethez tartozó végrehajtási utasításból fognak kapni. Az elnök szerint végrehajtható előírásokra volna szükség, de azzal, hogy a kormányzat most sem kérdezte meg a szakmai véleményeket, ennek kevés esélyét látja.

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón bejelentette, hogy a benzinárstop péntektől csak magyar rendszámos autókra vonatkozik. Hozzátette, hogy ez részben a benzinturizmus miatt lesz bevezetve. Péntektől ugyanúgy tankolhatnak Magyarországon a nem magyar rendszámos autók, csak ők a piaci áron vásárolhatják az üzemanyagot. Ezt a benzinkutasoknak kell figyelniük, ellenőrizniük.

(Kiemelt kép: Benzinkút az Golgota téren, Józsefvárosban, 2022. január 19-én. Fotó: Karancsi Rudolf / 168.hu)

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Tegnap 15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.