Ezrek menekülnek a vulkánkitörés elől – VIDEÓ

Az egészségügyi minisztérium szerint többen égési sérüléseket szenvedtek.

2021. december 4., 16:10

Szerző:

Kitört az indonéziai Jáva sziget keleti részén található Seremu vulkán szombaton, helyi lakosok ezrei hagyták el otthonukat, írja az MTI. Az egészségügyi minisztérium szerint többen égési sérüléseket szenvedtek, de pontos számot még nem tudnak a sérültekről.

A természeti katasztrófákkal foglalkozó hivatal közölte, a halálos áldozatokról egyelőre nem érkeztek jelentések. A mentőszolgálatoknak azonban több lakost kellett evakuálniuk, amikor a lávafolyam elérte a falvaikat és lerombolt egy hidat Lumajang járásban. Több térség is sötétségbe borult a vulkánból áradó hamu miatt – közölte Abdul Muhari, a katasztrófa-elhárítás szóvivője. Hozzátette, hogy Lumajang több településén ideiglenes befogadóhelyeket létesítettek.

A hatóságok a kráter körül öt kilométeres körzetben biztonsági övezetet hoztak létre. A Semeru legutóbbi jelentősebb kitörése 2020 decemberében volt, akkor több ezer ember menekült el a térségből, a láva egész falvakat árasztott el. Indonézia a csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, ahol a tektonikus lemezek találkozása miatt gyakoriak a földmozgások. A dél-ázsiai ország területén mintegy 130 működő vulkán található. 2018 végén Jáva és Szumátra között a tenger mélyén történt földmozgás következtében szökőár keletkezett, amely megközelítőleg négyszáz emberéletet követelt.

(Kiemelt kép: PRB Indonesia BNPB Twitter-oldal)

Magyarország nem vesz részt az ukrajnai lőszerszállításban, ugyanakkor nem is akadályozza az Európai Unió többi országát abban, hogy így tegyenek, ezért a kormány a konstruktív tartózkodás intézményét alkalmazza a kérdésben  jelentette be a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben.

Még a tavalyinál és mélyebbre kell nyúlnia a zsebében annak, aki idén is a Balaton partján szeretne nyaralni: van olyan szálloda, ahol a szezonban 30 százalékkal drágábban lehet szobát foglalni, a magánszállások esetében akár 40 százalékos áremelkedésre is lehet számítani.