Ezrek menekülnek a vulkánkitörés elől – VIDEÓ

Az egészségügyi minisztérium szerint többen égési sérüléseket szenvedtek.

2021. december 4., 16:10

Szerző:

Kitört az indonéziai Jáva sziget keleti részén található Seremu vulkán szombaton, helyi lakosok ezrei hagyták el otthonukat, írja az MTI. Az egészségügyi minisztérium szerint többen égési sérüléseket szenvedtek, de pontos számot még nem tudnak a sérültekről.

A természeti katasztrófákkal foglalkozó hivatal közölte, a halálos áldozatokról egyelőre nem érkeztek jelentések. A mentőszolgálatoknak azonban több lakost kellett evakuálniuk, amikor a lávafolyam elérte a falvaikat és lerombolt egy hidat Lumajang járásban. Több térség is sötétségbe borult a vulkánból áradó hamu miatt – közölte Abdul Muhari, a katasztrófa-elhárítás szóvivője. Hozzátette, hogy Lumajang több településén ideiglenes befogadóhelyeket létesítettek.

A hatóságok a kráter körül öt kilométeres körzetben biztonsági övezetet hoztak létre. A Semeru legutóbbi jelentősebb kitörése 2020 decemberében volt, akkor több ezer ember menekült el a térségből, a láva egész falvakat árasztott el. Indonézia a csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, ahol a tektonikus lemezek találkozása miatt gyakoriak a földmozgások. A dél-ázsiai ország területén mintegy 130 működő vulkán található. 2018 végén Jáva és Szumátra között a tenger mélyén történt földmozgás következtében szökőár keletkezett, amely megközelítőleg négyszáz emberéletet követelt.

(Kiemelt kép: PRB Indonesia BNPB Twitter-oldal)

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Tegnap 18:22

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.