Kitört a pogácsavész a Miniszterelnökségen

Már nemcsak a fűtésen és az energiafelhasználáson takarékoskodik a Miniszterelnökség, az alkalmazottaknak is spórolni kell az informatikai eszközöktől kezdve a repi pogácsáig gyakorlatilag mindenen.

2022. október 18., 09:19

Szerző:

Drasztikus intézkedéseket vezettek be a Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökségen az év utolsó három hónapjára. A szeptember végén kiadott belső tájékoztatás szerint a kiegyensúlyozott költségvetési gazdálkodás fenntartása miatt a vezetőknek és dolgozóknak egyaránt részt kell vállalni a kiadások lefaragásából – értesült a 24.hu

A vezetők között szétküldött levél szerint az év hátra levő részében szóba sem jöhet a létszámbővítés, nem vehetnek fel új munkatársakat, sőt külsős szakértőkkel, tanácsadókkal sem lehet új szerződéseket kötni. Minden feladatot a meglévő belső erőforrásokkal kell megoldani.

A dolgozóknak le kell mondaniuk az új számítógépek, programok és egyéb informatikai eszközök cseréjéről, fejlesztéséről, és emellett vissza kell fogni az információs kampányokat, publikációkat. A tárca nagyon megvágta a reprezentációs költségeket is, és felszólította az államtitkárokat és a helyettes államtitkárokat, hogy a repi keretüknek csak a felét használják fel.

Csökkentik az értekezleteken a munkatársak számára kitett pogácsák, kávék, üdítők mennyiségét is.

Csapatépítő jellegű rendezvények szervezését egyáltalán nem támogatják, és azt javasolják, hogy az egyéb tárgykörű rendezvényekből is csak a legszükségesebbeket tartsák meg. Nagyobb küldöttséggel nem lehet külföldi utakra menni. Ha muszáj, akkor is csak egy-két fő utazhat, ám nekik is tartaniuk kell magukat a maximális takarékosság elvéhez. A belföldi utakat is korlátozták.

A lap megkereste a Miniszterelnökséget, amely azokra a kérdésekre, hogy több tárcát is érint-e a spórolás, vagy hogy mekkora összeg megtakarítását várják az intézkedésektől nem válaszolt, csak azt árulta el, hogy a takaéskodás oka „a brüsszeli szankciók okozta” energiaáremelkedés.

Az energiaár emelkedése miatt egyébként a kormány már hetekkel korábban, szeptember 8-án bejelentette, hogy 25 százalékkal csökkenti a minisztériumok és az összes állami intézmény gázfogyasztását, ami miatt télen csak 18 fokig szabad felfűteni az épületeket.

(Kisült tepertős pogácsa a MOM Caféban, a főváros XII. kerületében található MOM Kulturális Központban 2013. november 15-én. Az Európai Bizottság hivatalosan felvette a hagyományos különleges termékek listájára a magyar tepertős pogácsát. MTI Fotó: Soós Lajos)

 

Petíciót adtak át a szervezett tanárok szombaton délután a Belügyminisztériumnak a követeléseikről, ezek után pedig a Kossuth térre vonulna tüntetni. Az akcióval folytatódik a pedagógusok egész éves tiltakozáshulláma, amelynek eddigi csúcspontja az október 23-i tömegtüntetés volt.

Magyarország a FAO elkötelezett partnereként csaknem 50 országra kiterjedő nemzetközi agrár-ösztöndíjprogrammal és közös projektek finanszírozásával segíti a fenntartható fejlődési célok elérését – emelte ki Nagy István agrárminiszter, a FAO főigazgatójával, Qu Dongyu-vel folytatott tárgyalásán, amelyről az Agrárminisztérium (AM) közleményben tájékoztatta az MTI-t szombaton.

Halálra gázolt egy embert egy InterCity vonat Székesfehérvárnál, ezért pótlóbuszok járnak Székesfehérvár és Sárszentmihály között  – közölte a Mávinform szombaton az MTI-vel.