Kinyitott a lepkekert a Fővárosi Állatkertben

Akadnak olyan lepkefajok, amelyeknek szárnyai részben átlátszók, így könnyen beleolvadnak a környezetbe. 

2022. május 28., 15:26

Szerző:

Szombaton megnyitotta kapuit a Fővárosi Állatkert lepkeháza, két tucat különféle trópusi lepkefajjal és félezernél is több egyeddel. A lepkék szabadon vannak engedve az épületben, ahova természetesen be is lehet lépni. 

Látnivalóban igazán nincs hiány, hiszen az itt bemutatott fajok mindegyike igen különleges, és többnyire nevezetes is valamiről. Akadnak például termetes, tenyérnyinél is nagyobb példányok. De akad olyan lepkefaj is, amelynek szárnyai részben átlátszók, így könnyebben bele tud olvadni környezetébe.

A bemutatott fajok nagy része távoli tájakon, Közép- és Dél-Amerikában, Délkelet-Ázsiában, esetleg Afrikában őshonos, tehát javarészt trópusi fajokhoz tartoznak. Időnként előfordul, hogy hazai fajokat is bemutatnak, vezetett séták keretében, amelyekről itt tájékozódhat. 

(Kiemelt képünk: királylepke. Fotó: Shutterstock)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.