Távozik a hírszerzés vezetője – már az utódja is megvan

A politikai vezetés szerint az Információs Hivatal hibája volt, hogy egy nappal a háború kitörése előtt arról tájékoztatták Orbán Viktort, hogy nem lesz háború.

2022. július 15., 07:04

Szerző:

A miniszterelnök felmentette a hírszerzés vezetőjét, és egyben kinevezte utódját is – szúrta ki a legfrissebb Magyar Közlönyben az Index.hu.

Orbán Viktor miniszterelnök felmentette Bunford Zsolt Jánost az Információs Hivatal főigazgatói tisztségéből. A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a hírszerzés új vezetőjének Oláh Krisztiánt nevezte ki a miniszterelnök.

A határozat értelmében az új vezető szombattól, július 16-tól tölti be tisztségét.

A hvg.hu szerint Bunford Zsolt maga döntött a távozás mellett , amelyben szerepet játszott az is, hogy a kormányzat elégedetlen volt a hírszerzés teljesítményével. Az ukrajnai háború kitörése óta azonban jelentősen megnőtt a hírszerzés szerepe.

Továbbá a felsőbb politikai vezetés az Információs Hivatal hibájaként könyvelte el, hogy egy nappal a háború kitörése előtt arról tájékoztatták Orbán Viktort, hogy nem lesz háború, valamint Bunford Zsolt „nem jött ki jól az újonnan felálló struktúra irányítóival”.

(Kiemelt kép: Bunford Zsolt nemzetbiztonsági dandártábornok, az Információs Hivatal elemző és tájékoztató főigazgató-helyettese átveszi a tábornoki kinevezéséről szóló okmányt Áder János köztársasági elnöktől a Sándor-palotában 2018. november 9-én. MTI/Bruzák Noémi)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.