Kiderült: flexszel vágott a gázpalackba az esztergomi robbantó, amint beléptek a TEK-esek

Bordatörés, orrtörés, fogazat elvesztése miatt kerültek kórházba a sérültek, voltak, akik a kerti tóba zuhantak a detonáció miatt.

2023. szeptember 21., 18:52

Szerző:

Tájékoztatót tartott a Terrorelhárítási Központ a szerda este Esztergomban történt robbantásról. Hajdu János, a TEK főigazgatója elmondta, a Szabolcs vármegyei rendőrök körözték az esztergomi férfit hivatalos személy elleni erőszak miatt. Azért vonult ki a TEK a helyszínre, mert a férfi fenyegetően lépett fel mindenkivel, így a rendőrökkel szemben is. Korábban többször beidézte a rendőrség más ügyekben, de sosem jelent meg. Agresszív embernek ismerték. Ezer ilyen elfogás volt már – mondta Hajdu, majd kiemelte: a kommandósok a protokoll szerint jártak el.

A részletek kapcsolatban Hajdu János azt mondta: délután 14 óra 20 perckor zárták le az épületet, ami egy tégla-fa hétvégi ház volt. A férfi a rendőri felszólításra kijött a teraszra, de annál kijjebb nem akart jönni és a túsztárgyaló szavára sem hallgatott. A Blikk cikke szerint Hajdu János azt mondta, a férfi agresszív volt, de az volt a parancs, hogy élve kell kihozni. A tárgyalás során voltak olyan pillanatok, mikor majdnem megadta magát, de aztán mégsem tette.

A négy és fél órán át tartó tárgyalás során a fenyegetőző férfi egyetlen alkalommal sem közölte, hogy robbantásra készül.

Nem akarták az akciót éjjel végrehajtani, ezért mentek be. A TEK-esek egy páncélozott jármű fedezékében berontottak a kapun, majd indult a behatolás az épületbe. Azonban már az ajtó megnyitásakor látták a férfit, amint egy flexszel belevág a gázpalackba, ami azonnal robbant. Az akció résztvevői 8-10 métert repültek a robbanástól, többen a törmelékek közé szorultak, voltak, akik egy közeli kis tóba zuhantak. A TEK orvosa a vízből mentette az embereket, a tűzoltók a romok között kutattak a sebesültek után. Egy rendőrünk olyan sérüléseket szenvedett, amiket nem élhetett túl.

A TEK további munkatársai közül öten könnyű, hárman súlyos sérüléseket szenvedtek. Bordatörés, orrtörés, fogazat elvesztése – sorolta a főigazgató. A tűzoltók, akik a kaput nyitni segítettek, szintén megsérültek, náluk szintén a csonttörés volt a jellemző sérülés.

Az intézkedés jogszerű volt, minden protokollt betartottunk, holnap ugyanígy csinálnánk – mondta Hajdu.

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)

09:38

Hiba, hogy az Európai Bizottság azt erőlteti, hogy a miniszterelnökök tűzzék napirendre Ukrajna EU-csatlakozását, mert az nincs előkészítve. Az azonnali csatlakozás helyett először öt-tízéves időtávra stratégiai partnerségi megállapodást kellene kötni Ukrajnával – jelentette ki a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

08:47

Lezárták a Normafát, mert az ónos eső következtében a fákra rakódott jég az éjszaka megvastagodott, ágak és tenyérnyi jégdarabok szakadnak le, kisebb fák kidőlése is várható – tudatta a XII. kerületi önkormányzat péntek reggel.