Kiderülhetett, miért vett régi metrókocsikat a Tarlós vezette főváros

A korábbi főpolgármester jogi tanácsadója új részleteket árult el.

2022. január 14., 21:58

Szerző:

Havasi Gábor, a Fővárosi Önkormányzat Vizsgálóbizottság tagja új részleteket közölt Facebook-oldalán a hármas metró szerelvényeivel kapcsolatos meghallgatásokról. A Fővárosi Közgyűlés egészségügyért felelős tagja szerint a legfontosabb kérdése, amire a választ keresik, hogy miért döntött Budapest előző, fideszes vezetése úgy, hogy új metrókocsik vásárlása helyett inkább a régi, korszerűtlen kocsikat újíttatják fel a 3-as metró vonalán.

Erre pedig elmondása szerint a bizottság egyik fideszes tagja, Dr. Szegvári Péter, aki korábban Tarlós István főpolgármester jogi tanácsadója volt, a következőket mondta az ügyben tartott meghallgatáson:

„Számos esetben főpolgármester úr eredetileg is az új gépjárművek beszerzését kezdeményezte. Akkor is ezt kezdeményezte, amikor a kormányzat részéről más volt a válasz. Akkor is azt kérte, vizsgálják felül. Kérdezem én, mit lehet ilyenkor tenni? Mit lehet olyankor tenni, ha egyébként a kormány jóváhagyása kell bármilyen döntéshez? Ebben az esetben egy fővárosi vezetés mit tud tenni?”

„Abban, hogy egyébként a Kormány döntése tette a Fővárost erre a szintre, egyetértünk. De lehetett volna a Fővárosi Közgyűlésnek más döntést hoznia?” – idézte Szegvárit a Momentum politikusa. Havasi Gábor szerint a korábbi főpolgármester jogi tanácsadója ezzel megerősítette: a Fidesz-kormány tette kényszerpályára a 3-as metró kocsibeszerzését, ami azután Moszkvába vezetett, írja.

(Kiemelt kép: M3-as metró, Kőbánya-Kispest. Fotó: Merész Márton)