Kicsapta a biztosítékot a szakszervezeteknél az egyszerűsítő törvénytervezet

A tagdíjlevonással kapcsolatos törvénymódosítási terv szerintük diszkriminatív az állam által alkalmazottakat képviselő szakszervezetekkel szemben és ellentétesek a szociális partnerség gyakorlása során elvárható együttműködési szándékkal.

2023. augusztus 9., 13:29

Szerző:

Anélkül bocsátották társadalmi vitára „az állam működésének további egyszerűsítésével összefüggő rendelkezésekről szóló törvény tervezete” című dokumentumot, hogy az abban szereplő intézmények szakszervezeteit érintő rendelkezésekről egyeztettek volna. Emiatt több szakszervezet is tiltakozik – írja a 24.hu.

Az ÉSZT, a LIGA Szakszervezetek, a MASZSZ, a Munkástanácsok, és a SZEF azt kifogásolja, hogy a tervezet törli a közszféra több ágazati jogszabályából a munkáltatói kötelezettséget a tagdíjak levonásával kapcsolatban. Szerintük diszkriminatívak az állam által alkalmazottakat képviselő szakszervezetekkel szemben és ellentétesek a szociális partnerség gyakorlása során elvárható együttműködési szándékkal. Egyes ágazatokban a tagdíj levonások eddigi kötelező jellege helyett választhatóvá tétele jelentős többlet adminisztrációt generál a közszféra szakszervezetei számára.

 

Követelik tehát a tervezet visszavonását és a tárgyalás elindítását az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) keretei között. Számon kérik a kormányzatot, hogy munkáltatóként miért nem egyeztet a szakszervezetekkel, ahogy azt a versenyszféra munkáltatóitól is elvárja.

Szerintük az állam dolga, hogy egyenlő, méltányos és transzparens szabályokat biztosítson a munkavállalói és a munkaadói érdekegyeztetés területén. 

(Kiemelt képünk: illusztráció. Fotó: MTI/Balogh Zoltán)