Kibertámadás érte Gattyán György cégét - az állam is aggódhat

Egy etikus hacker szerint érdekes az egybeesés az Ukrán támadások időpontja és a hackertámadás közt.

2022. február 23., 13:18

Szerző:

A Gattyán György érdekeltségébe tartozó Netlock vállalat maga közölte ügyfeleivel, hogy jelszócserét kényszerít ki, miután feltörték a weboldal hitelesítési rendszerüket – írja az Azonnali. A portál szerint több kormányzati szolgáltatás is a Netlock szoftvereit használja, ami komoly gondokat okozhat.

„Ezúton szeretnénk tájékoztatni, hogy számítástechnikai rendszerünket külső támadás érte az elmúlt napokban, és a támadók hozzáférhettek az Ön által az onlinessl rendszernek megadott adataihoz. A fentiekre tekintettel Ügyfeleink biztonsága érdekében a Netlock úgy döntött, hogy az esetleges visszaélések megelőzése céljából az onlinessl felhasználói esetében jelszócserét kényszerít ki. A további kockázatok csökkentése érdekében a feltárt sérülékenység javítása megtörtént, illetve egyéb biztonsági intézkedések is bevezetésre kerültek” – ez a felhívás jelent meg számos felhasználónál.

A többek között e-aláírások szolgáltatásával is foglalkozó Netlock a Docler Holding tagja, ami Gattyán György tulajdonában van.

Annak a Gattyán Györgynek, aki a Megoldás Mozgalom színeiben indul az április 3-i választásokon. A támadás lényege a lapnak megszólaló etikus hacker szerint az, hogy a támadók a Netlock közlése alapján feltörték a cég egyik fontos termékét és innentől kezdve simán hozzájutnak azokhoz az adatokhoz is, amiket ezeknek a segítségével kezel a szolgáltató.

Ez főleg annak tudatában hathat ijesztően, hogy a Kormányzati Hitelesítés Szolgáltató is használ Netlock-szoftvereket. Vagyis egy sor e-közigazgatással kapcsolatos szolgáltatás fut Netlock-szoftverekkel, így pedig az ezekkel kapcsolatos információkhoz is hozzáférhettek a támadók. A támadás egyes hírek szerint február 21-én történhetett. A támadók kilétéről egyelőre semmit nem tudni, de az etikus hacker megszólaló szerint érdekes egybeesés van a támadás időpontja és az Ukrajna ellen indított orosz agresszió között. 

(Kiemelt képünk illusztráció: dpa/AFP | Annette Riedl)