Kánikula: Kéttucatnyi településen korlátozni kell a vízhasználatot

A DMRV takarékos vízhasználatot kér az ivóvízellátás érdekében.

2022. július 20., 07:23

Szerző:

A kánikula idejére takarékos vízhasználatot kér több településen a Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV) Zrt. az ivóvízellátás biztosítása érdekében.

A társaság kedden a Facebook-oldalán azt közölte: az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a szolgáltatási területükön – különösen Pest megye térségében – a következő napokban a hőmérséklet további emelkedésére kell számítani, ezzel egyidejűleg folytatódik a több hete tartó csapadékhiány. Emellett a Duna vízállása folyamatosan csökken, és a hidrológiai előrejelzések szerint egyelőre a vízgyűjtő területen sem várható csapadék-utánpótlás.

„A vízbázisokból kitermelhető ivóvíz mennyiségét a Duna vízállása határozza meg, emiatt jelentősen csökken a kitermelhető mennyiség” 

– ismertették.

A kánikula idejére Gödöllő és Szentendre, valamint a Pilisi-medence térségében érintett települések - Acsa, Csömör, Erdőkertes, Fót, Gödöllő, Mogyoród, Szada, Veresegyház, valamint Budakalász, Csobánka, Leányfalu, Nagykovácsi, Pilisborosjenő, Pilisszántó, Pilisszentiván, Pilisszentkereszt, Pilisszentlászló, Pilisvörösvár, Pomáz, Solymár, Szentendre, Tahitótfalu és Üröm – önkormányzatát és ott élőket arra kérik, hogy törekedjenek az ivóvíz takarékos felhasználására: korlátozzák más irányú felhasználását (például medencefeltöltés, autómosás).

Azt kérik továbbá, hogy mellőzzék a locsolást (közterületeken is), a kommunális ivóvízellátó rendszerre szerelt automata öntözőberendezéseket pedig kapcsolják ki.

A DMRV Zrt. kiemelte: vízellátó rendszereik a nap 24 órájában "kiélezetten működnek". Szolgáltatási területükön egyelőre sehol sem alakult ki vízhiány.

Ezzel együtt már az utóbbi napokban a vízfogyasztás egyértelmű növekedését tapasztalták.

„A fogyasztási igények további emelkedése a már kiélezetten üzemelő vízellátó rendszerekben kritikus üzemállapot elérését okozhatja, amelynek következtében nagyobb kiterjedésű területen nyomáscsökkenés vagy átmeneti vízhiány alakulhat ki”

– figyelmeztettek.

(Kiemelt kép: A Magyar Honvédség Rába H25-ös vízszállító kocsijából ivóvizet töltenek Solymáron a Panoráma utca és a Lejtő utca sarkán lévő víztározóba a vízhiány miatt 2022. július 1-jén. MTI/Máthé Zoltán)