Ketten indulhatnak a Jobbik elnökségéért

Szombaton tartja tisztújító kongresszusát a Jobbik, ahol az elnöki pozícióért két személy indulhat.

2022. május 6., 16:00

Szerző:

Két elnökjelölt ugrotta meg a jelölési küszöböt, így Jakab Péter és Stummer János közül kerülhet ki a Jobbik következő elnöke, az alelnöki székekért viszont 12 jelölt indul – írta meg a HVG.

A párt szabályzatai alapján az alapszervezetek jelölhették taggyűléseiken azokat, akiket a Jobbik országos vezetői tisztségeiben szeretnének látni – közölte a párt. A közlemény szerint hivatalos elnökjelölt az lehet, akit a beérkezett jelölések legalább 20 százaléka elnöknek jelöl. Hárman írtak elnökjelölti szándéknyilatkozatot, közülük Jakab Péter jelenlegi elnök és Stummer János – az előző ciklusban az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke – támogatottsága lépte át a szükséges jelölési szintet. A harmadik aspiráns, Nagy Rudolf volt, de ő nem ugrotta át a küszöböt, a szervezetek 0,42 százaléka támogatta csak. Jakabot a Jobbik szervezetek 79,48 százaléka, Stummert az alapszervezetek 20,08 százaléka támogatta indulási szándékában.

Országos választmányi elnöki tisztségre ketten pályáztak és próbálták megszerezni a beérkezett jelölések legalább 20 százalékát, ami az indulásukhoz szükséges. Közülük Szabó Gábornak sikerült ezt teljesítenie, akit a jobbikos szervezetek 87 százaléka jelölt, Varga Zoltán Péternek ez nem sikerült, rá a jelölések 13 százaléka érkezett.

Az alelnöki küszöböt 12 tagnak sikerült átlépnie, így Ander Balázs, Baucsek Rajmund, Dudás Róbert, Gyüre Csaba, Magyar Zoltán, Fazakas Attila, Lukács László, Kálló Gergely, Kvárik Anita, Salamon Gergő, Szilágyi György és Z. Kárpát Dániel indul a pozícióért.

Jakab Péter felkérésére elnökhelyettesként Potocskáné Kőrösi Anita indul, őt az alapszervezetek 98 százaléka jelölte.

(Kiemelt kép Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője reagál Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalására az Országgyűlés idei első ülésén 2021. február 15-én. MTI/Koszticsák Szilárd)