Milliárdos közbeszerzést nyert az MSZP-s képviselő cége

Pék Attila ajkai MSZP-s önkormányzati képviselő a családi cégén keresztül majdnem egy milliárd forint értékben nyert közbeszerzéseket 2014 és 2022 között – ez azt jelenti, hogy a Baumidex Kft. 2014 és 2021 közötti, nagyjából három milliárdos árbevételének 25 százaléka annak az önkormányzatnak a közbeszerzéseiből érkezett, ahol Pék Attila maga volt a képviselő.

2022. november 10., 12:21

Szerző:

Ha Ajkán önkormányzati képviselő vagy, akkor mindenképp érdemes elindulnod a helyi közbeszerzéseken. Ezeken persze nem indulhat bárki, csak az az öt szereplő, akiket épp meghívnak, de te szerencsére sokszor köztük vagy. Magyarországon mindez törvényes – írja a Magyar Kétfarkú Kutyapárt csütörtökön kiadott sajtóközleményében. 

Az MKKP információi szerint 981 905 624 forint értékben nyert közbeszerzést 2014 és 2022 között Pék Attila ajkai MSZP-s önkormányzati képviselő családi cége, a Baumidex Kft. az MSZP-s vagy most éppen ellenzékinek mondott vezetésű ajkai önkormányzatnál.

Mindez azt jelenti, hogy a képviselő cégének 2014 és 2021 közti nagyjából három milliárdos árbevételének hozzávetőleg 25 százaléka annak az önkormányzatnak a közbeszerzéseiből érkezett, ahol ő maga képviselő.

A Baumidex az elmúlt 15 évből 12 évben nyert megrendeléseket Ajka Önkormányzatától vagy Ajka Önkormányzatának tulajdonában álló cégtől – állapította meg az MKKP, és ezt a közleményben mellékelt, részletes adatokat tartalmazó táblázattal is alátámasztotta. 

Pék Attila legfeljebb csak azt szokta minden év februárjában megszavazni a költségvetés részeként, hogy majd lesznek ilyen önkormányzati beruházások, amiket ő majd megnyer.

Az MMKP rámutat, hogy a törvény szempontjából Pék Attila nem felelős mindezért, hiszen, mikor ezt teszi, neki szándéka kellene, hogy mutatkozzon rá, hogy megnyeri majd ezeket a közbeszerzéseket. De ilyenje nem lehet, hiszen ezeken a közbeszerzéseken nem indulhat bárki, csak akiket meghívnak, így bele se gondolhat, hogy később esetleg nyerés történne, hiszen nem tudhatja, hogy az ő cégét meghívják-e. Aztán mégis úgy alakul, hogy őt is meghívják és övé a legjobb ajánlat, jöhet a sokmilliós meló.

(Kiemelt képünk: Közel 1 milliárdért nyert közbeszerzéseket Ajkán az ajkai MSZP-s önkormányzati képviselő cége. Forrás: MKKP Facebook.)