Két éve zárták be a Népszabadságot, a szerkesztőség ma tüntetett a szólás- és a sajtószabadságért

2018. október 8., 13:27

Szerző:

– Lehet, hogy ezzel hősökké váltunk, de soha nem akartunk hősök lenni. Egyszerűen csak újságot akartunk csinálni.

Hétfő délelőtt ennek a kijelentésnek a jegyében tüntetett a bezárt Népszabadság szerkesztősége a szólás-  és a sajtószabadságért Budapesten, a Pozsonyi úti Láng Téka előtt. A Népszabadságot 2016. október 8-án zárta be nyilvánvalóan politikai okokból a kiadó, a Mediaworks tulajdonosa, Heinrich Pecina osztrák üzletember, felszólalásában pedig N. Kósa Judit, a napilap rovatvezetője emlékeztetett is, Orbán Viktor elképesztő hazugságára, vagyis hogy a Sargentini-jelentésről szóló EP-vitában a miniszterelnök kijelentette: – Mi soha nem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek egyet velünk.

N. Kósa Judit beszélt arról is, jó lenne hinni, hogy az újságírásnak ma nemcsak veszélye, hanem valódi tétje is van, hogy azok a történetek, amelyeket az újságírók tíz körömmel kikaparnak, eljutnak a választópolgárok tudatáig. – A Fidesz harmadik kétharmada azt jelenti, hogy a feladat annál is nehezebb, mint amilyennek két éve sejtettük. Én ma is remélem, hogy eljön még az idő, amikor az embereknek lesz fülük a hallásra és igényük a tudásra.

Hiszem, hogy a hatalom nem győz le minket

– mondta az újságíró. 

Ami a veszélyeket illeti, a hősökről szóló kijelentés mellett Kelen Károly, a Népszabadság Egyesület elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben a sajtószabadság két bajnoka – Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Recep Tayyip Erdogan török államfő – ma találkozik Budapesten, két tényfeltáró újságírót, a szlovák Ján Kuciákot és a bolgár Viktoria Marinovát is brutálisan meggyilkoltak a munkája miatt. 

Fotó: Merész Márton

A demonstráción átadták a Népszabadság-díjat is, amelyet az kap, aki az elmúlt egy évben a legtöbbet tette a sajtószabadságért. Ezt a díjat tavaly a Szabad Pécs, most a 2018. április 10-én bezárt Magyar Nemzet jogutódja, a Magyar Hang kapott. Erről a szerkesztőség döntött egy szavazáson, a gesztus pedig két szempontból is önironikusnak számít. Egyrészt azért, mert a Népszabadság semmilyen formában nem folytatta, másrészt pedig azért, mert a G-napig kormányzati szócsőként működő Magyar Nemzet annak a Simicska Lajosnak az irányításával lett jobboldali ellenzéki lap, aki kulcsszerepet játszott a Népszabadságot bezáró rendszer felépítésében, hogy aztán ő maga megszüntesse a Magyar Nemzetet.

A díjat György Zsombor, a Magyar Hang főszerkesztője vette át. Beszédében elárulta, a Magyar Nemzetet fél éve zárták be, de ők még mindig nem fogták fel, hogy ez megtörténhet. Ettől függetlenül – fűzte hozzá – hajtja előre őket, hogy van tennivaló, vidéken több is, mint Budapesten.

Fotó: Merész Márton

Bejelentették azt is, hogy idén újra, immár

harmadszor megjelenik a hajléktalanok lapjának, a Fedél Nélkülnek a népszabadságos különszáma.

A tavalyi és a tavalyelőtti szám is rendkívüli siker volt, az előbbi 37 500 példányban kelt el, az utóbbi az első 17 500 példány után még két utánnyomást ért meg. A mostani különszám az október 23-i hétvégén jelenik meg.

Fotó: Merész Márton

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.